- REKLAMA -
12 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Za tri dana, više od 20 zainteresovanih za upis u Umetničku školu(AUDIO)

Za tri dana, više od 20 zainteresovanih za upis u Umetničku školu(AUDIO)

Oko 40 svršenih osmaka od septembra će imati priliku da četiri godine pohađa nastavu u Umetničkoj školi u Užicu u jednom od pet obrazovnih profila, u odeljenjima dizajnerskog tipa ili umetničkih zanata

- REKLAMA -

Više od 20 budućih srednjoškolaca se prijavilo tokom prethodna tri dana za upis u Umetničku školu u Užicu posredstvom portala Moja srednja škola, dok su prijave za upis moguće do kraja petka u prostorijama škole.

Umetnička škola od školske 2021/2022. godine upisuje po deset učenika na smerove tehničara dizajnа grafike i dizajna tekstila i po sedam učenika na odseke konzervator kulturnih dobara, grnčar i drvorezbar.

– Svaki obrazovni profil je podjednako kvalitetan. Različit je sam proces stvaralačkog čina, dok je negovanje i razvijanje talenta i kreativnosti zajednička odlika svih smerova, naveli su iz Umetničke škole na društvenim mrežama(Foto arhiva)

–  Učenici prilikom prijave za upis ne biraju smer, ali iz prakse možemo reći da je popularan tehničar dizajna grafike jer deca vole rad na računaru, mada su svi smerovi jako dobri i svuda se vrednuje talenat i rad, navela je za Radio Lunu direktorka Umetničke škole u Užicu Ivana Stamatović.

Ona je istakla da su profesori škole posvećeni individualnom radu sa učenicima u malim grupama i da su usmereni na razvijanje talenata kod dece.

–  Učenici kada završe Umetničku školu imaju zanat i posao u rukama. Mogu da upišu bilo koji od fakulteta, ali i da sa srednjom školom nađu posao u oblasti grafike, tekstila, te kao konzervatori kulturnih dobara, da rade u crkvama, na ikonama, mozaicima, navela je Stamatović istakavši da škola prati rad bivših učenika i njihove postignute rezultate i uspehe.

–  Pored toga što su zaista našli dobre poslove u zemlji, veliki broj bivših učenika škole se nalazi u inostranstvu. Jako lepo su se snašli u različitim oblastima umetnosti, dodala je Ivana Stamatović.

– Između 85 i 90 procenata naših bivših đaka sada studira na nekoj od akademija, čime se škola svrstava u red najuspešnijih škola ovog tipa u Srbiji. Imamo dece koja su stigla do Londona i Venecije gde unapređuju svoj talenat i znanje. Ove godine su u redovima profesora škole i bivši učenici prve generacije koji su upravo diplomirali na primenjenim i likovnim akademijama, naveli su iz Umetničke škole na zvaničnoj Fejsbuk stranici. Tamo se mogu videti rezultati bivših učenika škole(Foto screenshot promotivnog filma Umetničke škole)

Umetnička škola trenutno broji blizu 120 đaka, od kojih je 27 maturanata. Oni će u prostorije škole ponovo od ponedeljka.

Od 14. do 16. maja će prijavljeni i zainteresovani za upis u Umetničku školu pohađati prijemni ispit, crtanje, slikanje i vajanje. Rezultate mogu ispratiti na portalu Moja srednja škola.

Foto screenshot sajta Umetničke škole

Foto screenshot promotivnog filma Umetničke škole

Umetnička škola u Užicu naredne godine obeležava 20 godina postojanja. Do sada je nastavu u toj užičkoj školi pohađalo 18 generacija učenika iz Zlatiborskog okruga i regiona.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
few clouds
12 ° C
12 °
12 °
62 %
4.6kmh
20 %
Pet
18 °
Sub
18 °
Ned
19 °
Pon
22 °
Uto
19 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime