- REKLAMA -
-4.7 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Za noć dva grafita u Požegi, pretnja članovima Inicijative za Požegu

Za noć dva grafita u Požegi, pretnja članovima Inicijative za Požegu

Pretnja nekulturna i necivilizovana, tvrde iz Inicijative za Požegu

- REKLAMA -

Nepotpisano – Čekamo vas- piše od noćas na zidu porodičnog lokala porodice Maslać, istaknutih članova Inicijative za Požegu.

Napisan grafit u Požegi, porodica je prijavila policiji tražeći od nadležnih da pronađe počinioce tog dela. Povezuju ga članovi neprofitne organizacije Inicijativa za Požegu sa njihovim javnim iznošenjem osuda političkog nasilja, kako su naveli, nad aktivistkinjama za ljudska prava Aide Ćorović i Jelene Jaćimović i represivnog postupanja policije u civilu prilikom njihovog hapšenja zbog gađanja jajima mural sa likom nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića u Beogradu na Međunarodni dan borbe protiv fašizma.

Foto screenshot Fejsbuk stranica Inicijative za Požegu

–  Poslednja dva dana na društvenim mrežama se vodi baš oštra polemika što smo osudili to političko nasilje. Od tada su upućene brojne uvrede na naš račun, standardnog vokabulara, poput onog da smo strani plaćenici. Međutim, naš stav je jedinstven i dosledan po pitanju ratnih zločina. Osuđujemo svaki ratni zločin bez obzira da li se taj čovek zvao Ratko Mladić, Naser Orić. Ko god je činio zločine, za nas je zločinac. Mi se zalažemo za društvo u kojem svako ima pravo da iznese svoje mišljenje, ali kulturno i civilizovano, a ovo sa pretnjom na lokalu nije ni kulturno ni civilizovano, prokomentarisao je za Radio Lunu predstavnik Inicijative za Požegu Radojko Radovanović istakavši da porodica Maslać ima jedinstvenu podršku Inicijative.


Iste noći kada je napisan grafit Čekamo vas, kako je dodao Radovanović, u prolazu u centru Požege, na mestu nekadašnjeg oslikanog i iste noći uništenog murala Đorđu Balaševiću, osvanuo je grafit napisan sprejom – Ratko Mladić srpski heroj.


Pojasnio je Radovanović da poslednja dva dana Inicijativa za Požegu beleži eskalaciju negativnih komenatra na društevnim mrežama dodavši da su predstavnici Inicijative za Požegu i ranije bili izloženi pretnjama i uvredama zbog svojih javno iznetih stavova i aktivnog političkog angažovanja na lokalu.

–  Svaka klizava tema izaziva raznorazne pretnje, uglavnom sa lažnih profila na društvenim mrežama, retko pod imenom i prezimenom, pojasnio je Radovanović.


Inicijativa za Požegu je prošle nedelje ukazala na eventualnu zloupotrebu dece predškolskog uzrasta u političke svrhe zbog sastanka dece koja pohađaju Predškolsku ustanovu Olga Jovičič Rita sa predsednikom opštine Đorđem Nikitović. Osudili su i javno objavljivanje fotografija tog susreta, bez zaštite lica maloletnika, na zvaničnoj Fejsbuk stranici Opštine Požega.

Iz Opštinske uprave su naveli da je cilj posete bio da se deca upoznaju sa institucijama i ustanovama, poput Opštinske uprave, Gradske galerije.

Naglasivši da su lokalne vlasti tim potezom prekršile konvencije i zakonske norme koje se odnose na prava dece, te da su vaspitačice bile saučesnice zloupotrebe zbog vođenja dece bez pitanja roditelja za saglasnost, iz Inicijative za Požegu su zatražili od odgovornih da objasne svoje postupke.

Foto screenshot dela saopštenja Inicijative za Požegu

Prema navodima Radovanovića, tim povodom se lokalna samouprava i Predškolska ustanova nisu još oglasile. Dopis su uputili i prosvetnoj inspekciji.

–  Dalje je na institucijama da odrade svoje, dodao je Radovanović iz Inicijative za Požegu.


Prvi tužilac za ratne zločine u Srbiji Vladimir Vukčević je pozvao danas na potpisivanje apela Zločin je zločin protiv veličanja ratnih zločinaca i upozorio da takva politika gura Srbiju u nove sukobe, prenela je agencija Beta. 

 

Natpisi i na ulazu u prostorije Inicijative

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
-4.7 ° C
-4.7 °
-4.7 °
88 %
2kmh
98 %
Čet
5 °
Pet
2 °
Sub
1 °
Ned
-0 °
Pon
0 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime