- REKLAMA -
13.9 C
Užice
Početna Slobodno vreme Za godinu dana u Užicu ključni dokument grada(AUDIO)

Za godinu dana u Užicu ključni dokument grada(AUDIO)

Počele pripremne aktivnosti na izradi Plana razvoja grada Užica za period 2021 – 2028. godine, dokumentu koji treba da podstakne budući rast i razvoj lokalne zajednice. Akcenat na konsultacijama, javnom dijalogu i transparentnom radu

- REKLAMA -

Konstitutivnim sastankom Koordinacionog tima i rukovodioca tematskih radnih grupa su započete pripremne aktivnosti na izradi Plana razvoja grada Užica od 2021. do 2028. godine.

Podsetimo, odbornici Skupštine grada Užica su na devetoj sednici usvojili odluku da se u roku od godinu dana izradi Plana razvoja grada Užica za period od 2021. do 2028. godine.

U usvojenoj odluci se navodi da Plan razvoja grada predstavlja dokument razvojnog planiranja najšireg obuhvata i najvišeg značaja, usklađen sa Zakonom o planskom sistemu Republike Srbije iz 2018. godine. Planu se moraju prilagoditi svi planski dokumenti nižeg ranga.

–  Plan razvoja grada Užica sadrži pregled i analizu postojećeg stanja, viziju odnosno željeno stanje, prioritetne ciljeve razvoja koji se žele postići i pregled i kratak opis odgovarajućih mera koje se dalje razrađuju dokumentima javnih politika i srednjoročnim planom jedinice lokalne samouprave, navodi se u Odluci o pristupanju izradi Plana, usvojenoj tokom sednice užičke skupštine održane aprila.

Zaštita životne sredine, održivi ekonomski, društveni, urbani i razvoj dobre uprave su navedeni kao prioritetne oblasti obuhvaćene Planom razvoja grada.

–  Taj dokument doprineće bržem razvoju grada u svim oblastima, rekla je gradonačelnica Jelena Raković Radivojević tokom sednice skupštine.

Ona je i danas navela da se Plan zasniva na realnim, jasnim ciljevima i na projektima koji su u toku ili su planirani za naredni period.

–  To su pre svega svi oni projekti koji se odnose na očuvanje javnog zdravlja naših sugrađana, na ekologiju i zaštitu životne sredine, na unapređenje kvaliteta vazduha. Obilaznica oko Užica, rekonstrukcija Zdravstvenog centra i Opšte bolnice Užice, izgradnja novog vrtića na Carini i regionalnog postrojena za preradu otpadnih voda u Požegi. Svi veliki kapitalni, strateški projekti biće u tom planu, ali i mali projekti koji su značajni za bitisanje sugrađana, navodila je Raković Radivojević.

Gradonačelnica Užica je na čelu Koordinacionog tima i imenuje njegove članove, predsednika i koordinatora, kao i Tematske radne grupe za izradu Plana razvoja grada Užica za period 2021 – 2028. godine.

Koordinacioni tim je osnovni formalni organizacioni format koji usmerava aktivnosti na izradi Plana razvoja, pomaže radnim grupama i prati proces izrade dokumenta.

Tehničku pomoć pri izradi plana pružaće im zaposleni u Gradskim upravama i organima javne vlasti osnovanim ili finansiranim od strane lokalne samouprave.

Predsednik Skupštine grada Užica Branislav Mitrović je naveo za Radio Lunu da je do sada imenovano 19 Temaskih radnih grupa i da taj broj može rasti.

–  Naša je namera da uključimo što veći broj aktera prilikom izrade plana. Želimo da uspostavimo ozbiljan, najširi moguć društveni dijalog sa svim akterima i zainteresovanim stranama. Naš cilj jeste da nam što veći broj učesnika pomogne u uočavanju društvenih problema i da zajedno tražimo odgovore i donosimo javne politike koji će dati odgovore i rešenja na te probleme, naveo je Mitrović objasnivši da je taj programski razvojni planski dokument ključan za razvoj lokalne zajednice.

Prema navodima iz Gradske kuće, lokalna samouprava namerava da u izradu plana uključi građane, organizacije civilnog društva, predstavnike korporativnog i privatnog sektora, obrazovne i istraživačke zajednice, profesionalna udruženja, medije i druge van javnog sektora.

Grad Užice je objavio Javni poziv organizacijama civilnog društva za podnošenje kandidature za članstvo u Tematskim radnim grupama za izradu Plana razvoja Grada Užica za period 2021 – 2028. godine.

Do 20. maja se javnom pozivu mogu odazvati udruženja i druge organizacije civilnog društva, sa sedištem na teritoriji grada, koje su osnovane i registrovane najmanje pre tri godine.

–  Članove tematskih radnih grupa imenuje Koordinacioni tim na predlog rukovodioca radnih grupa i na predlog Komisije za izbor predstavnika organizacija civilnog društva koji će učestvovati u radu Tematskih radnih grupa za izradu Plana razvoja grada Užica za period 2021-2028. godine, navodi se u objavljenom javnom pozivu i dodaje da članovima tih tematskih radnih grupa nije obezbeđena naknada za rad.

Mitrović je naveo da se proces izrade plana razvoja sastoji od sedam faza: pripreme i organizacije procesa, pregleda i analize postojećeg stanja, definisanja vizije odnosno željenog stanja potom i prioritetnih ciljeva, kreiranja mera, definisanja institucionačnog okvira za sprovođenje, praćenje sprovođenja, izveštanje i vrednovanje Plana razvoja, njegovog usvajanja i objavljivanja.

Usvajanju Plana razvoja grada do 2028. godine na užičkoj skupštini prethodiće javna rasprava, kako bi javnost bila upoznata sa tekstom nacrta, potom i razmatranje primedbi i sugestija građana.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
clear sky
13.9 ° C
13.9 °
12.4 °
54 %
2.1kmh
0 %
Pon
16 °
Uto
19 °
Sre
23 °
Čet
25 °
Pet
20 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime