- REKLAMA -
-1.6 C
Užice
Početna UEko WMO: Zatvaranje zbog pandemije neće dovesti do očekivanog pada emisija CO2

WMO: Zatvaranje zbog pandemije neće dovesti do očekivanog pada emisija CO2

- REKLAMA -

Nivo ugljen dioksida u atmosferi nastavio je da raste ove godine, uprkos očekivanom padu nakon zatvaranja zbog pandemije, rekla je Svetska meteorološka organizacija (WMO) u prošli ponedeljak.

Mnogi naučnici su ove godine očekivali najveći godišnji pad emisije ugljen dioksida generacijama unazad, jer su zbog mera za suzbijanje koronavirusa avioni prizemljeni, brodovi su u lukama, a putnici kod kuće.

Međutim, WMO je procenjeni pad za 2020. opisao kao “sićušno odstupanje” i rekao je da rezultirajući uticaj na koncentraciju ugljen dioksida, koja doprinosi globalnom otopljavanju neće biti veći od uobičajenih godišnjih kolebanja.

“Kratkoročno se uticaj zatvaranja zbog kovida-19 ne može razlikovati od prirodne varijabilnosti”, navodi se u Biltenu WMO, posvećenog emisiji gasova staklene bašte.

Godišnji izveštaj, koji je objavila agencija UN sa sedištem u Ženevi, meri atmosfersku koncentraciju gasova – ugljen dioksida, metana i azotnog oksida – koji zagrejavaju našu planetu i pokreću ekstremne vremenske prilike.

Nivoi ugljen dioksida, produkta sagorevanja fosilnih goriva koji najviše doprinosi globalnom otopljavanju, dostigle su novi rekord od 410,5 delova na milion u 2019. godini.

Godišnji porast je veći nego prethodne godine i nadmašuje prosek u posljednjoj deceniji.

“Takva stopa rasta još nije viđena u istoriji naših merenja”, rekao je glavni sekretar WMO profesor Peteri Talas, referišući na porast od 2015. godine i pozivajući na “održivo poravnanje krivulje (emisija)”.

Globalni podaci još nisu dostupni za ovu godinu, rekao je WMO.

Kao i druge naučne organizacije, WMO je rekao da očekuje da će ove godine globalne emisije ugljen dioksida pasti zbog mera protiv kovida-19, što je preliminarno procenio na 4,2 do 7,5 posto.

Takav pad ne bi doveo do pada atmosferskog ugljen dioksida, već bi privremeno usporio brzinu rasta na lestvici koja spada u normalne varijacije, navodi se.

Bez obzira na to što danas radimo na suzbijanju emisija, veliki deo ugljen dioksida, emitovan pre nekoliko decenija, ostao je u atmosferi i doprinosi globalnom otopljavanju, rekli su klimatski naučnici.

Tokom razdoblja između 2018. i 2019. godine, koncentracije metana, koji više ‘zarobljava’ toplotu, porasle su nešto niže od prethodnog perioda, ali i dalje iznad proseka tokom razdoblja od poslednjih 10 godina.

Nivoi azotnog oksida, koji nagriza ozonski atmosferski omotač i izlaže ljude štetnim ultraljubičastim zracima, takođe su se povećale u 2019. godini, ali sporije nego prethodne godine i u poređenju sa prosečnim rastom tokom poslednje decenije.

 

Autor HINA

Izvor N1

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
snow
-1.6 ° C
-1.1 °
-2 °
100 %
5.1kmh
90 %
Sre
5 °
Čet
9 °
Pet
11 °
Sub
4 °
Ned
3 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime