- REKLAMA -
0.6 C
Užice
Početna Srbija i region Vučić: Narednih osam meseci kritični

Vučić: Narednih osam meseci kritični

- REKLAMA -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će narednih osam meseci biti kritični i u Evropi i u Srbiji zbog krize u energetici i loše hidrologije u Srbiji zbog čega mora da se uvozi ogromna količina struje. Vučić je rekao da se danas uvoze “ogromne količine struje jer svi ljudi koriste klimu, što je novi životni standard kao što je prihvaćeno da se ide autoputevima”.

Avgust će, prema njegovim rečima, biti težak jer će morati da se radi na novim otkrivkama uglja, pa će njegova proizvodnja biti smanjena, najmanje dve nedelje zbog čega se taj energent uvozi na “sve moguće načine kamionima, vozovima”.

Kritični meseci su pet do kraja godine i tri naredne godine, do kraja marta. Narednih osam meseci su kritični za celu Evropu i sve nas zato što imamo probleme i sa vodosnabdevanjem jer je suša, što pravi i probleme u proizvodnji električne energije. Ne može brže da se dovozi ni ugalj jer je dubina Dunava do 1,8 metara, rekao je Vučić, prilikom obilaska radova na izgradnji kule u Beogradu na vodi.

U skladište gasa Banatski dvor je, kako je rekao, utisnuto 243 miliona kubnih metra i ostalo je da se utisne još sedam miliona da bi deo skladišta u vlasništvu Srbije bio pun. Puni se, prema njegovim rečima i zakupljeno skadište gasa u Madjarskoj, “što finansijski nije lako, ali je država preuzela najveći finansijski teret”.

On je rekao da je danas cena struje 540 evra po megavat satu, a da se u Srbiji naplaćuje “gotovo 14 puta manje”.

To nikakvog smisla nema, čak i kada bude ‘rasla’ struja, to će biti minimalno da ne ugroži životni standard najsiromašnijih, rekao je Vučić.

Cena gasa je, prema njegovim rečima, u pojedinim zemljama skočila od 350 do 1.000 odsto, a u Srbiji ispod deset odsto.

https://www.radioluna.info/struja-za-domacinstva-u-srbiji-skuplja-65-odsto-od-1-septembra/
- Advertisement -
IZVORBeta
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
0.6 ° C
0.6 °
0.6 °
81 %
1.6kmh
99 %
Sub
1 °
Ned
1 °
Pon
2 °
Uto
1 °
Sre
3 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime