- REKLAMA -
10.9 C
Užice
Početna Srbija i region Vršnjačko nasilje u Srbiji može da se prijavi i elektronski i to...

Vršnjačko nasilje u Srbiji može da se prijavi i elektronski i to na platformi Čuvam te

- REKLAMA -

Roditelji i deca će popunjavanjem formulara na platformi Čuvam te moći da prijave nasilje, rečeno je na predstavljanju platforme u Kancelariji za E-upravu Vlade Srbije, prenosi RTS.

Nasilje se, u ukupno deset koraka, može prijaviti anonimno ili nakon predstavljanja. Svi koji prijave, moći će da prate postupanje po prijavi.

Oni koji prijave nasilje anonimono moraće da zapamte broj prijave kako bi pratili postupanje, a oni koji su se prilikom pristupanja predstavili dobiće informacije na mejl adresu.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović istakao je da je cilj pokretanja ove platforme da se građanima omogući da na jednostavan način prijave nasilje i da na transparentan način prate postupanje nadležnih institucija po njihovoj prijavi.

Zahvaljujući nacionalnoj platformi imaćemo uvid u efikasnost postupanja svake ustanove gde se čeka na postupanje, a kroz vreme i analize koje su donele ili nisu pozitivne rezultate, rekao je Jovanović.

Precizirao je da je umreženo više od 2.700 entiteta – sve osnovne i srednje škole, centri za socijalni rad i službe socijalne zaštite, policijske stanice, zdravstvene ustanove, nadležne resorne inspekcije i osnovna i viša javna tužilaštva.

Nakon podnošenja prijave putem platforme, trijažni tim prijavu upućuje nadležnim institucijama. Svaki podnosilac prijave dobija broj predmeta čiji se tok može pratiti onlajn bez logovanja sa unosom broja predmeta.

Napravljena je i mogućnost slanja notifikacija putem imejla ili telefona, u slučaju da podnosilac prijave ostavi te podatke. Prilikom prijave omogućeno je priložiti dokument, sliku, kao i video-zapis.

Prijava će moći da se podnese i anonimno. Građani, koji su podneli prijavu na ovaj način, imaće uvid kojim ustanovama je predmet upućen na postupanje i da li je postupanje u toku ili je završeno.

Ukoliko više građana podnese prijavu za isti događaj, ti predmeti će biti pridruženi u okviru sistema i institucije će postupati po jednoj prijavi, a svi građani koji su podneli prijave će moći da prate status.

Deci i roditeljima je dostupna i mobilna aplikacija za Android i iOS korisnike preko koje je omogućeno da dete, jednim klikom, pošalje roditelju obaveštenje da je u opasnosti. Samim slanjem obaveštenja, šalje se i lokacija gde se dete nalazi.

- Advertisement -
IZVORRTS
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
10.9 ° C
10.9 °
10.9 °
61 %
7.4kmh
99 %
Pet
11 °
Sub
14 °
Ned
15 °
Pon
17 °
Uto
17 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime