- REKLAMA -
2.1 C
Užice
Početna Srbija i region Ekonomija Vlada Srbije usvojila Program ekonomskih reformi do 2023. godine

Vlada Srbije usvojila Program ekonomskih reformi do 2023. godine

- REKLAMA -

Vlada Srbije usvojila je na sednici Program ekonomskih reformi za period od 2021. do 2023. godine i više predloga zakona koji će unaprediti saradnju Srbije sa Severnom Makedonijom, Evropskom unijom i Meksikom.

Kako je saopšteno iz Vlade, usvojen je Predlog zakona o potvrdjivanju Sporazuma izmedju Vlade Srbije i Vlade Severne Makedonije, o saradnji u oblasti borbe protiv trgovine ljudima, kojom će biti unapredjena saradnja dve susedne države u ovoj oblasti.
Na sednici je usvojen i Predlog zakona o potvrdjivanju Sporazuma o statusu izmedju Srbije i Evropske unije o akcijama koje u Srbiji sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu.

“Usvajanjem ovog zakona uspostaviće se pravni okvir koji će na sveobuhvatan način urediti sve aspekte koordinacije potrebne za sprovodjenje akcija Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu koje se mogu odvijati na teritoriji Srbije, i predstavljaće osnovu za donošenje operativnih dokumenata o zajedničkoj sradnji”, navodi se u saopštenju.

Članovi vlade usvojili su Predlog zakona o potvrdjivanju Sporazuma o prosvetnoj, kulturnoj i sportskoj saradnji izmedju Vlade Srbije i Vlade Sjedinjenih Meksičkih Država, čime se stvara novi pravni okvir za realizaciju bilateralne saradnje na savremen način, s obzirom na to da je prethodni ugovor o kulturnoj razmeni sa Meksikom potpisan 1960. godine.

U cilju priprema za učešće u procesu ekonomskog i fiskalnog nadzora država članica Evropske unije, Vlada Srbije je na sednici usvojila Program ekonomskih reformi za period od 2021. do 2023. godine, kao država kandidat za prijem u članstvo u EU.

U okviru Programa, prioritetne strukturne reforme odnosiće se na: tržišta energije i transporta, poljoprivredu, industriju i usluge, poslovni ambijent i borbu protiv sive ekonomije, istraživanje, razvoj i inovacije i digitalnu transformaciju, reforme u oblasti ekonomskih integracija, obrazovanje i veštine, zapošljavanje i tržište rada, kao i zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Na sednici je usvojena i Uredba o utvrdjivanju Programa za promociju i popularizaciju inovacija i inovacionog preduzetništva za 2021. godinu, za čiju realizaciju je obezbedjeno 70 miliona dinara.

“Na ovaj način država želi da podstakne gradjane, a posebno mlade da razmišljaju na preduzetnički način, kao i da ih ohrabri da u većoj meri osnivaju svoje inovacione i tehnološke startap kompanije”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju je objavljeno i da je Vlada izdvojila 100 miliona dinara za realizaciju Programa podrške razvoju i promociji ženskog inovacionog preduzetništva za 2021. godinu, koja će biti upotrebljena na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i za direktnu podršku realizaciji njihovih preduzetničkih ideja.

- Advertisement -
IZVORBeta
- REKLAMA -

Užice
mist
2.1 ° C
2.2 °
2 °
100 %
1.5kmh
90 %
Uto
12 °
Sre
14 °
Čet
17 °
Pet
9 °
Sub
13 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime