- REKLAMA -
23.5 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Više do 20 žena na DAFF obuci, njih 12 dobilo podršku u...

Više do 20 žena na DAFF obuci, njih 12 dobilo podršku u opremi(AUDIO)

- REKLAMA -

Više od 20 žena koje žive u selima Zlatiborskog, Moravičkog i Raškog okruga su prošle DAFF obuku za izradu biznis planova i razvijanje poslovne ideje u oblasti poljoprivredne proizvodnje. Ukupno 12 žena koje su prošle obuku su dobile grant od 60.000 dinara za neophodnu opremu za razvoj poslovne ideje.  

Nezaposleni inženjer voćarstva Nevena Jeremić iz Ivanjice je završila DAFF obuku za pisanje biznis plana u oblasti poljoprivredne proizvodnje i dobiće ovog leta deset košnica kako bi razvila pčelarstvo kojim se njena porodica bavi već dve godine.

Jeremić istiće značaj obuke i organizatora Ženskog centra Užice imajući u vidu da, kako objašnjava, u Ivanjici nema priliku da nauči na koji se način smišljaju projekti i prijavljuje za podršku na konkursima.

Na obuci su, kaže, uglavnom bile nezaposlene žene kojima će stečena znanja, uz podršku u opremi, značiti za razvoj posla i obezbeđivanje egzistencije.

Nevena Jeremić iz Ivanjice

Diplomirani inženjer ratarstva bez stalnog zaposlenja u struci Marijana Šljivak iz Novog sela Vrnjačke Banje na gazdinstvu supruga gaji kupinu. Uz opremu koju će dobiti planira da razvije proizvodnju, a kupinu preradi u sok ili vino.

Šljivak ističe da je obuka važna početnicima u poslu. Navodi da je značajna i podrška u opremi koja je, kaže, neophodna jer su ulaganja u proizvodnju velika.

Marijana Šljivak

Agencija Ujedinjenih nacija za pitanja žena i rodne ravnopravnosti UN women finansira projekat Ženskog centra Užice i Fenomene iz Kraljeva, pod nazivom Seoske žene Zlatiborskog, Moravičkog i Raškog okruga su snaga zajednice.

Projektni koordinator UN women Olja Janković Leković navodi da je ta agencija prošle godine novcem iz donacije Evopske unije, podržala osma nevladinih organizacija koje se bave ekonomskim osnaživanjem žena.

–        Svesni smo da je ekonomsko osnaživanje jedan od ključnih preduslova za dostizanje ravnopravnijeg društva i jedan od preduslova da žene budu u mogućnosti da se suprotstave nasilju, da učestvuju u osnaživanju i da ispunjavaju svoja prava, navodi Olja Janković Leković istakavši da je nesamostalnost žena glavna prepreka ka rodnoj ravnopravnosti.

Olja Janković Leković

Ženski centar Užice je dobio podršku za obučavanje žena.

–      Projekat Seoske žene Zlatiborskog, Moravičkog i Raškog okruga su snaga zajednice predstavlja krunu napora započetog 2007. godine da organizujemo seoske žene, uspostavimo kontakte sa njima i zajedno razvijamo inicijative, kaže Radmila Gujaničić iz užičkog Ženskog centra.

Radmila Gujaničić iz užičkog Ženskog centra

Gujaničić ističe da su od avgusta registrovana dva udruženja- Savez seoskih žena Čajetine i Udruženje seoskih žena Dragačeva kao prvo, autentično žensko udruženje u Moravičkom okrugu. Najavljuje da će uskoro biti registrovano i udruženje žena Raškog okruga.

Udruženja su osnovana uz podsticaj Ženskog centra Užice, Ekološkog udruženja Dragačevo- Guča, Zlatiborskog kruga Čajetina i udruženja seoskih žena iz Zlakuse, Potpeća iz Užica, Banje iz Priboja.

Gujaničić podseća da se Ženski centar Užice od 2000. godine trudi da, različitim projektima i akcijama, ekonomski osnaži i udruži žene.

Na skupu u Regionalnoj privrednoj komori Zlatiborskog upravnog okruga su dodeljeni grantovi i predstavljene analize lokalnih dokumenata koji se odnose na subvencije u poljoprivredi i zapošljavanju. Na skupu su predočili preporuke koje doprinose boljoj podršci ženama na selu, razumevanju njihovih potreba i većem uticaju u zajednici.

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
scattered clouds
23.5 ° C
24.5 °
23.2 °
50 %
2.1kmh
40 %
Sre
23 °
Čet
24 °
Pet
26 °
Sub
24 °
Ned
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

jedan komentar

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime