- REKLAMA -
-5 C
Užice

Videorad Balans premijerno u Marseju

- REKLAMA -

Videorad Balans Dragane Žarevac, podržan od strane Filmskog centra Srbije, premijerno u Marseju


Video rad Dragane Žarevac Balans (Tri reperformansa) u produkciji Nezavisnog filmskog centra „Filmart“ uz podršku Filmskog centra Srbije, biće premijerno predstavljen od 12. novembra 2020. u okviru festivala Les Instants Video u Marseju u Francuskoj. Ovogodišnje izdanje festivala odvija se pod sloganom „Smrti, život te vreba!“ (Mort, la vie te guette!) i prikazaće 17 video instalacija, 14 izloženih projekcija (expoprojekcija), 76 filmova i 12 video poema. Kako navode organizatori, festival će se odvijati u nadrealnoj situaciji jer će radovi biti izloženi u zatvorenom prostoru, bez prisustva publike, do trenutka kada će javni prostori u Francuskoj biti ponovo otvoreni za posetioce.

Festival Les Instants Vidéo je jedan od najstarijih i najuglednijih video festivala u Francuskoj i ovo je njegovo trideset treće izdanje. Sedište festivala je u Marseju, ali brojni prateći programi održavaju se u Luki (Italija), u Kazablanci (Maroko) i drugim mestima. Dragana Žarevac je 2000. godine, uz podršku distributerske kuće Er Ekskiz (Heure Exquise) iz Lila, dobila priliku da uredi jedan segment festivala i predstavila izbor video radova iz Srbije.

Balans (Tri reperformansa) je video rad Dragane Žarevac snimljen u produkciji NFC Filmarta uz podršku Filmskog centra Srbije.
Polazeći od arhivskih materijala u formi crteža i tekstualnih zapisa svojih prvih performansa izvedenih od novembra 1979. do aprila 1986. u Studentskom kulturnom centru (SKC) u Beogradu i u Galeriji ŠKUC u Ljubljani, Dragana Žarevac u okviru rada Balans bira tri rada da ih ponovo izvede i zabeleži video-kamerom. Zaokružujući 40 godina rada, ona se arhivu obraća kao partituri, kao nizu naznaka i uputstava za novo preživljavanje situacije performansa. Vraćajući se na ista mesta gde su performansi prvobitno izvedeni, autorka u saradnji sa kustoskinjom Slađanom Petrović Varagić, ovim reperformansima preispituje umetnička polazišta i njihovu elaboraciju tokom godina koje su sledile, a istovremeno rekontekstualizuje performanse u prostoru novih država i izmenjenih institucija.

Linkovi:

Festival: https://www.instantsvideo.com/blog/archives/category/accueil

Video najava festivala https://vimeo.com/474620041

Izložba u okviru festivala: https://www.instantsvideo.com/blog/en/archives/5700

 

 

 

 

fotografije/frejmovi iz video rada Balans – snimatelj/foto Vladan Obradović

Autor Slađana Petrović Varagić, kustoskinja i producentkinja, Nezavisni filmski centar Filmart

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
light snow
-5 ° C
-5 °
-5 °
93 %
3.1kmh
90 %
Čet
1 °
Pet
6 °
Sub
7 °
Ned
5 °
Pon
5 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Najčitanije

Slične vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime