- REKLAMA -
10.9 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Vesna Bogdanović: Posledica neadekvatne primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici su...

Vesna Bogdanović: Posledica neadekvatne primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici su da žrtve ne uživaju jednaku zaštitu

- REKLAMA -

Ženski centar Užice u okviru borbe protiv nasilja u porodici, nasilja nad ženama prati primenu svih zakona koji regulišu zaštitu žrtava porodičnog i partnerskog nasilja. Prema podacima Ženskog centra, od 2017. do 2021. godine od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, javno tužilaštvo u Užicu nikada nije pokrenulo nijedan postupak po službenoj dužnosti za mere zaštite, dok su javna tužilaštva u Požegi i Prijepolju za ovaj period pokrenula 10 postupaka, a u Moravičkom okrugu je pokrenuto čak 638 postupaka.

Foto: Ženski centar Užice

Prema rečima koordinatorke SOS telefona u Užicu Vesne Bogdanović Ženski centar je ove podatke u početku prikupljao sa teritorije Zlatiborskog okruga, a kasnije su praćenje proširili na Moravički i Raški okrug kako bi mogli raditi uporedne analize.

Moram reći da jako malo pozitivnih trendova u smislu pozitivnih promena u zlatiborskom i raškom okrugu ima iz godine u godinu od početka same primene zakona. Kod nas u Zlatiborskom okrugu, nažalost javno tužilaštvo u Užicu od 2017.godine od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici nije pokrenulo nijedan postupak po službenoj dužnosti za mere zaštite po Porodičnom zakonu. Dok javno tužilaštvo u Moravičkom okrugu iz Čačka i Gornjeg Milanovca godišnje ima od 150 do 200 pokrenutih postupaka. Od kada smo počeli da prikupljamo podatke i dostavljamo naše uporedne rezultate primetili smo pomake u radu javnih tužilaštava u Požegi i Prijepolju koji su počeli da pokreću postupke po službenoj dužnosti, rekla je Bogdanović i dodala da treba znati da postoje opcije da žrtva sama pokrene potupak ili da se on pokrene po službenoj dužnosti, a razlika je u tome, ako postupak žrtva sama pokrene on traje i po godinu dana i duže i žrtva je sve vreme nezaštićena, a kada postupak pokrene javno tužilaštvo ili centar za socijalni rad žrtva je već osmi dan zaštićena od strane učionica nasilja sa tim merama zaštite.

Podaci Ženskog centra o broju pokrenutih postupaka po službenoj dužnosti za mere zaštite po Porodičnom zakonu od strane javnih tužilaštava.
2018. 2019. 2020. 2021.
Užice 0 0 0 0
Požega 0 2 4 4
Prijepolje 0 0 3 7
Moravički okrug 111 200 160 167
Raški okrug / 1 1 0

 

Zašto se u Užicu ne pokreću postupci po službenoj dužnosti?

Znate kako, javna tužilaštva kažu prezauzeti su, javni tužioci kažu da nemaju resurse, da je mali broj njih, da su zatrpani drugim predmetima. Međutim taj odgovor je neprihvatljiv. Ako postoji ograničenje za zapošljavanje novih profesinalaca na primer u javnim tužilaštvima u zavisnosti od broja stanovnika, koliko pokriva teritorijom, takvo ograničenje imaju i Čačak i Gornji Milanovac. Ja ću reći, sve zavisi od profesionalnosti, dobre volje i organizovanosti svakog javnog tužilaštva. Zato mi uvek pratimo šta se dešava u Moravičkom okrugu, jer prosto to ukazuje ako oni mogu da se dobro organizuju, znači ne postoji nijedan drugi opravadavajući odgovor koji bi bio logičan zbog čega to ne rade u Užicu ili u Raškom okrugu, istakla je Bogdanović.

Ona je navela da Ženski centar prati primenu zakona na celoj terotoriji Srbije i da su primetili da u celoj državi postoji problem u vezi sa primenom zakona, gde neka javna tužilaštva potpuno primenjuju zakon, a druga neadekvatno ili ga ne primenjuju u potpunosti.

Posledica toga je da žrtve ne uživaju jednaku zaštitu. Kada institucije u potpunosti primenjuju zakon onda žrtva uživa potpunu, blagovremenu zaštitu i delotvorno i efikasno. Po zakonu o sprečavanju nasilja je potrebno da se formiraju grupe za koordinaciju i saradnju. Oni sve tekuće slučajeve nasilja u porodici moraju da razmatraju, da donose individualne planove podrške i zaštite žrtava i da preduzmu sve aktivnosti i mere u cilju oporavka same žrtve i zaštite žrtve od potencijalno budućeg nasilja. Takođe zakon ih upućuje na nevladine organizacije koje se bave problemom nasilja, kao što to radi Ženski centar, gde žrtve mogu dobiti podršku, rekla je Bogdanović.

Ženski centra Užice je u periodu od 2015. do 2022. godine za žrtve koje su im se obratile pružio pravnu podršku obuhvaćenu po porodičnom zakonu i pokrenuta su 93 postupka. U 2015.godini je pokrenuto 5 postupaka, u 2016. i 2017 godini 15, u 2018. godini 21 postupak, u 2019. godini 16 postupaka, u 2020. godini 9 postupaka, u 2021. godini 6, a u toku ove godine 11 postupaka.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
10.9 ° C
10.9 °
10.9 °
61 %
7.4kmh
99 %
Pet
11 °
Sub
14 °
Ned
15 °
Pon
17 °
Uto
17 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime