- REKLAMA -
21.6 C
Užice
Početna Srbija i region Vesić i Žiofre o godišnjem izveštaju Evropske komisije o Srbiji

Vesić i Žiofre o godišnjem izveštaju Evropske komisije o Srbiji

- REKLAMA -

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, sastao se sa ambasadorom EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom, sa kojim je razgovarao o najnovijem godišnjem izveštaju Evropske komisije o Srbiji u oblasti saobraćaja i kao i o projektima koje finansira EU u sektoru saobraćaja.

Ambasador Žiofre je istakao novi Plan rasta i rekao: „Dodatno finansiranje od 6 milijardi evra koje je predloženo za region Zapadnog Balkana biće velika prilika za Srbiju da sprovodi predstojeće infrastrukturne projekte uporedo sa neophodnim socio-ekonomskim reformama. Kroz ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu, uz reforme, ne samo u sektoru saobraćaja, već i u oblasti vladavine prava, građani Srbije bi trebalo da osete koristi od članstva u EU i pre formalnog pristupanja.“

U kontekstu značajnih investicionih projekata u saobraćaju, ambasador je istakao važnost aktivne i transparentne razmene informacija sa svim zainteresovanim stranama kako bi se privuklo više kompanija, uključujući i kompanije iz Evropske unije, da učestvuju na tenderima i time unapredile konkurenciju.

Ministar Vesić je izrazio zadovoljstvo saradnjom Ministarstva i Delegacije EU i zahvalio ambasadoru Žiofreu na podršci koju EU pruža. Ministar je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je ukinut Zakon o linijskoj infrastrukturi, dok su izmenjeni zakoni koji regulišu železnice i interoperabilnost železničkog sistema. Ostali zakoni koje je potrebno izmeniti su u pripremi i trebalo bi da budu usvojeni nakon predstojećih parlamentarnih izbora. Ministar je najavio da bi nova Nacionalna strategija saobraćaja trebalo da bude usvojena 14. februara 2024. godine i time će biti ispunjen jedan od dugo čekajućih nalaza Godišnjeg izveštaja.

Vesić je takođe predstavio i šta je urađeno u poslednje vreme na projektima saobraćajne infrastrukture.“Sledeće godine ćemo pokrenuti izgradnju pruge Beograd-Niš, a osim toga ćemo, zajedno sa Severnom Makedonijom potpisati memorandum i ići pred evropske organe za izgradnju pruge između Niša i Skoplja. Takođe, sa Vladom BiH ćemo pred EU izaći sa projektom izgradnje pruge Beograd-Sarajevo koja će biti rekonstruisana. Naše evropske partnere sam obavestio i da sa Vladom Bugarske planiramo izgradnju brze pruge između Beograda i Sofije”, rekao je Vesić.

To su projekti koji će, istakao je ministar, omogućiti da Srbija bude deo mreže evropskih saobraćajnica i bude bliže punom članstvu EU gde je, kako je rekao, Srbiji odavno mesto.

Ambasador je prepoznao rad Srbije u sektoru saobraćaja i istakao preporuke iznete u Godišnjem izveštaju. On je naglasio da ukupna pomoć EU Srbiji i regionu koja se pruža kroz pretpristupne fondove u kombinaciji sa novonajavljenim Planom rasta EU bi dovela do pomoći po glavi stanovnika uporedivu sa onom koje države članice EU dobijaju od EU kroz kohezione fondove.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
21.6 ° C
21.6 °
21.6 °
59 %
1.8kmh
90 %
Ned
22 °
Pon
24 °
Uto
25 °
Sre
19 °
Čet
19 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime