- REKLAMA -
32.2 C
Užice
Početna Srbija i region Politika Veselinović: Užičani na kontaminiranom terenu prepušteni sami sebi

Veselinović: Užičani na kontaminiranom terenu prepušteni sami sebi

U celosti prenosimo saopštenje Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Užice

- REKLAMA -

Požar na užičkoj deponiji je ugašen, da li trajno znaćemo u danima koji dolaze ali o posledicima najveće ekološke katastrofe koja je zadesila grad i njegovu okolinu, lokalna samouprava mudro ćuti misleći da je problem rešila. Zato u ime građana Užica postavljamo sledeća pitanja:

Da li se znaju razmere štete koju je nanela ekološka katastrofa građanima Užica i okoline u materijalnom i nematerijalnom smislu?

Da li je utvrđen stepen kontaminiranosti terena?

Dokle se stiglo s procesom utvrđivanja krivične odgrovornosti nadležnih?

Da li su na kontaminiran teren, nakon gašenja požara izvedene nadležne službe od zdravstvenih do poljoprivrednih i da li je urađena studija s preporukama stanovištvu najteže pogođenih sela u vezi sa  bezbednošću poljoprivrednih proizvoda namenjenih ličnoj upotrebi ili prodaji?

Pošto je zagađenje bilo izuzetno toksično, a čestice koje su emitovane imaju dugogodišnji rok raspadnja u ušle su organsku materiju, zemljište i vodotokove, uključujući i podzemne, da li je uopšte moguća bilo kakva poljoprivredna delatnost u najteže pogođenim selima i ako nije, ko će stanovicima da nadoknadi štetu?

Ovo su samo neka od pitanja koja postavljamo lokalnoj samoupravi čija je osnovna funkcija da obezbedi sigurnost i bezbednost građanima, njihovim životima i imovini, kao i njihovom pravu na nevedeno.

Na sve apele SSP-a da se uvede vanredno stanje, lokalna samouprava je odgovorila ćutanjem, a razlozi sada postaju i jasni, pored elementarne ljudske neodgovornosti i nesposobnosti da se bave s krizom, morali bi sprovesti i sve navedene mere, a njima je bila važnija preizborna kampanja. Odgovore na postavljena pitanja čekamo.

Aleksandar Veselinović

Predsenik GrO SSP Užice

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
32.2 ° C
32.2 °
32.2 °
36 %
2kmh
7 %
Pet
33 °
Sub
35 °
Ned
34 °
Pon
33 °
Uto
38 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime