- REKLAMA -
20.9 C
Užice
Početna Srbija i region Venecijanska komisija ima šest zamerki na amandmane na Ustav Srbije

Venecijanska komisija ima šest zamerki na amandmane na Ustav Srbije

- REKLAMA -

Venecijanska komisija (VK) objavila je danas svoje mišljenje na Nacrt amandmana na Ustav Srbije u kojem je navela šest zamerki na rešenja iz Nacrta koja treba da budu otklonjena, istovremeno pozdravljajući napore srpske Vlade za razvoj demokratije i ispunjavanje najviših standarda međunarodne prakse i vladavine prava.

Foto Tanjug, arhiva

Venecijanska komisija je preporučila sprskim vlasima da izmene amanmane koji se odnose na izbor nesudijskih članova Visokog saveta sudstva (VS S), sastav Državnog veća tužilaca (DVT), raspuštanje VS S, razrešenje sudija i tužilaca zbog nestručnosti, ujednačavanje sudske prakse, kao i na izbor tužilaca.

Saopštenje prenosimo u celosti

AKPA o mišljenju Venecijanske komisije- Dobili smo smernice, ne gotova rešenja

Beograd, 26. jun 2018. godine. Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) pozdravlja mišljenje koje je Venecijanska komisija iznela na predložene amandmane na Ustav Srbije u oblasti pravosuđa. U pitanju je važan akt za budućnost srpskog pravosuđa koji ne prestavlja tačku na proces izmene Ustava, već daje smernice za dalji rad, a posebno apostrofiramo snažnu podršku koju je Komisija izrazila u odnosu na Pravosudnu akademiju.

 

Ovo nije momenat u kome bi bilo pametno da bilo pojedina strukovna udruženja, bilo predstavnici izvršne vlasti objašnjavaju javnosti kako je druga strana grešila u svojim kritikama, već vreme pred nama treba iskoristiti za konstruktivan dijalog u pravcu finalizacije ustavnog teksta. Mišljenje Komisije je u pojedinim segmentima vrlo jasno i precizno, ali postoje i važna pitanja koja ostaju i dalje otvorena, a takva su neka od najspornijih koja se tiču sastava i izbora pravousdnih saveta i koja će suštinski odrediti u čijim rukama će biti pravosudna moć.

AKPA poziva sve aktere ovog procesa da se posvete izgradnji instituta i institucija i delotvorne kontrole moći, a ne izgradnji sistema u kome će na najlakški način kontrolisati vlast u pravosuđu, jer ako tako nastavimo, onda ne govorimo o nezavisnosti pravosuđa, već o podeli moći baziranoj na interesima izvršne vlasti i predstavnika strukovnih udruženja. U ovom svetlu treba shvatiti i mišljenje Komisije koje je na liniji podele vlasti i onemogućavanja nedozvoljenog spoljnog i unutrašnjeg uticaja na pravosudni sistem.

Jedino pitanje oko kog je bilo dosta polemike u javnosti i dosta osporavanja, a na koje smo u mišljenju Venecijanske komisije dobili nedvosmislen odgovor je Pravosudna akademija, koju je Venecijanska komisija podržala, navodeći da ona može biti ustavna materija, kao i jedini ulaz u pravosuđe, da se time ojačava profesionalizam, te savetuje učvršćivanje njenog statusa u Ustavu. Smatramo da je ovim stavljena tačka na dilemu da li je ovoj instituciji mesto u Ustavu i da se u nastavku procesa treba posvetiti pitanju upravljanja Akademijom i sastavom komisija za izbor polaznika – budućih pravosudnih funkcionera.

Za razmatranje svih pitanja koja proizlaze nakon mišljenja Venecijanske komisije potrebno je ponovo otvoriti javnu raspravu i izbeći politikanstki odnos i atmosferu netolerencije koja je do sada provejavala tokom proteklih godinu dana.

 

Boljević: Ministarstvo da ponovo počne rad na izmenama Ustava i sasluša struku

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević ocenila je danas, povodom mišljenja Venecijanske komisije o amandmanima na Ustav Srbije iz oblasti pravosudja, da Ministarstvo pravde mora da shvati da je struka bila u pravu i da bi trebalo početi sve iznova kako bi Srbija primenila evropske standarde u oblasti pravosudja, a ne da se radi na zamazivanju očiju.

“Ministarstvo pravde mora da shvati da je struka bila u pravu. Pred njima je sada veliki posao. Sada bi trebalo početi sve iznova kako bi Srbija primenila evropske standarde u oblasti pravosudja, a ne da se radi na zamazivanju očiju. Sve bi trebalo vratiti na početak na trenutak kada je Radna grupa u kojoj su bili i profesori ustavnog prava 2014. uradila pravnu analizu. Oni su ti koji bi trebalo da rade na izmenama Ustava u skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije”, rekla je Boljević.      

Boljević smatra da je mišljenje Venecijanske komisije o amandmanima na Ustav Srbije koje je predložilo Ministarstvo pravde, potvrdilo kritike celokupne pravničke struke i da je sada na Ministarstvu da ponovo napiše amandmane, u skladu sa preporukama te komisije, ali i pravnog sistema Srbije.

“Na amandmanima mora da krene da se radi iznova. To su svi govorili, cela struka predstavnici najviših pravosudnih tela kao što su Vrhovni savet sudstva, Vrhovni kasacioni sud, ali i dobar deo advokatskih komora i profesura, poslednja ali ne manje važna. Prvi put u istoriji struka je bila jednoglasna”, navela je Boljević.

Ona je dodala i da je značajno što je Venecijanska komisija navela više do 30 sugestija, ali i primedbe i na sam proces izrade amandmana.

Kako navodi, komisija je ukazala vlastima da “ne štede napore da proces bude što transparentniji”, a imajući u vidu da je, navela je Boljević, “Ministarstvo u samom toku izrade amandmana omalovažavalo pripadnike struke”.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
20.9 ° C
20.9 °
17.4 °
72 %
0.5kmh
0 %
Ned
37 °
Pon
34 °
Uto
34 °
Sre
36 °
Čet
25 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

78 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime