- REKLAMA -
11 C
Užice
Početna Koronavirus Veći broj novozaraženihu Priboju i Prijepolju, ali većinom lakše kliničke slike

Veći broj novozaraženihu Priboju i Prijepolju, ali većinom lakše kliničke slike

- REKLAMA -

Zbog povećanog broja pregleda kovid ambulantama Priboja i Prijepolja je povećan i broj medicinskih radnika. prenosi Pribojski portal. Direktor Opšte bolnice u Prijepolju Zoran Drobnjak kaže da je u poređenju sa prethodnim talasom sada povoljnija situacija jer pacijenti imaju lakše kliničke slike. Jedan deo medicinskog osoblja je izolaciji, pa se čeka njihov porvatak kako bi se rasteretile gužve.

Uspeli smo da angažujemo i dva laboranta. Isto to smo uradili i sa mikrobiolozima koji rade briseve. Tako da na sve načine pokušavamo da smanjimo čekanje i da ubrzamo dijagnostiku, da pacijenti što pre mogu da završe pregled, rekao je dr Vladimir Milinković, direktor pribojskog Doma zdravlja.

Blaže kliničke slike koje se beleže kod mlađih osoba ali i onih koji su vakcinisani idu na ruku doktorima i medicinskom osoblju.

Kliničke slike, većinom kod vakcinisanih i kod mlađih su lakše, tako da te pacijente možemo da zakažemo i na peti dan za kontrolu. Međutim, kod starijih i hroničnih pacijenata se mora obratiti pažnja. Tu su naše doktorke iz kovid ambulanti izuzetno oprezne, tako da oni imaju i češću kontrolu, uvode im dodatnu dijagnostiku, rađenje D dimera, istakao je dr Milinković

Pritisak ovog talasa na sam sistem oseća se i u Prijepolju.

Dolazi dosta pacijenata koji su pozitivni i koji zahtevaju bolničko lečenje. Ono što je dobro u svoj toj priči jeste da su uglavnom srednje teške i lakše kliničke slike i jedan deo se leči u kućnim uslovima, a jedan deo preko dnevne bolnice. U poređenju sa prethodnim talasom, kada smo imali mnogo teže kliničke slike ovo je mnogo povoljnija situacija i jedino što opterećuje to, je veliki broj pacijenata, rekao je direktor Opšte bolnice u Prijepolju Zoran Drobnjak.

I u Prijepolju, kao i u Priboju, čeka se izlazak lekara i medicinskih sestara iz izolacije i njihov povratak na posao kako bi se rasteretile gužve.

Prokuženost medicinskog osoblja je u skladu je sa epidemiološkom situacijom, u vezi sa ovim sojem virusa tako da ni mi nismo po tom pitanju izuzetak. Sedam lekara i deset medicinskih sestara je na kućnom lečenju. Očekujemo ovih dana da prođu periodi koje je država odredila kao vreme koje je potrebno da prođe da bi mogli bezbedno da se vrate na posao, kazao je Drobnjak.

Imali smo jedan period od sedam dana malo kritičan. Tada smo povukli sve naše specijalizante. Kada prebrodimo ovu sedmicu dobićemo još dva lekara koja izlaze iz izolacije, tako da ćemo imati normalizovan rad u samom Domu zdravlja odakle smo povukli kadar u Kovid ambulantu, dodao je dr Milinković.

Drobnjak napominje da je jedino rešenje vakcinacija koja ne može u potpunosti spasiti od oboljevanja, ali može pomoći da pacijenti imaju blažu kliničku sliku.

 

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
11 ° C
11 °
11 °
63 %
1.7kmh
1 %
Pet
25 °
Sub
26 °
Ned
24 °
Pon
22 °
Uto
29 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime