- REKLAMA -
6 C
Užice
Početna Srbija i region Užičke pršute, zlatarski sir i ariljska malina na jednom mestu

Užičke pršute, zlatarski sir i ariljska malina na jednom mestu

Jedinstveni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi sa područja Zlatiborskog okruga u Autentičnoj Srbiji

- REKLAMA -

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je saopštilo da je pripremilo dva kataloga proizvoda sa oznakama geografskog porekla Autentična Srbija, o poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima sa zaštićenim geografskim poreklom, i Vinsko blago Srbije, o vinima sa zaštićenom oznakom geografskog porekla.

Objavili su i brošure o šemama kvaliteta za poljoprivredne i prehrambene proizvode i o organskoj proizvodnji.

–   Poslednje dve decenije tržište hrane i pića karakteriše rastući trend tražnje za proizvodima koji se odlikuju autentičnošću i tradicijom, odnosno proizvodima koji se odlikuju dodatnom vrednošću koja proizilazi iz vrednosti njihovog kvaliteta, načina proizvodnje ili specifičnosti podneblja sa kojeg dolaze. Srbija ima ogroman potencijal u ovom segmentu, jer je zemlja klimatskih i geografskih različitosti, bogate kulture i tradicije. Upravo iz tih razloga sistem zaštite oznaka geografskog porekla predstavlja jedan od najboljih „alata“ za brendiranje hrane i pića. Takve oznake, istaknute na ambalaži, daju ekskluzivnost proizvodu i upućuju kupca na određeni region ili mesto, kao i na sve specifičnosti koje taj proizvod poseduje, naveli su iz Ministartsva.

U katalogu sa srpskim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima sa zaštićenim geografskim poreklom se predstavlja i ariljska malina, sjenička jagnjetina, zlatarski sir, sjenički kravlji i ovčiji sir, sjenička stelja, užička slanina, goveđa i svinjska užička pršuta.

http://www.minpolj.gov.rs/wp-content/uploads/datoteke/vinarstvo/Autenticna%20Srbija-SRB_Press.pdf
Katalozi su dostupni javnosti na srpskom i engleskom jeziku.

Katalozi i brošure su pripremili za javnost u okviru Tvining projekta Jačanje kapaciteta za sprovođenje i dalji razvoj zakonodavstva u oblasti organske proizvodnje i politike kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Kako su objasnili iz Ministartsva, tvining je instrument institucionalne saradnje Evropske unije između javnih uprava država članica EU i zemalja korisnica, partnera sa ciljem pružanja podrške za prenošenje, implementaciju i sprovođenje zakonodavstva, pravne tekovine Evropske unije.

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
scattered clouds
6 ° C
6 °
6 °
49 %
4.1kmh
40 %
Pon
7 °
Uto
10 °
Sre
14 °
Čet
17 °
Pet
14 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Najčitanije

Slične vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime