- REKLAMA -
23.9 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Užice pristupilo Sporazumu o međuopštinskoj saradnji gradova i opština u slivu Zapadne...

Užice pristupilo Sporazumu o međuopštinskoj saradnji gradova i opština u slivu Zapadne Morave

Gradovi i opštine u slivu Zapadne Morave ujedinjeno će reagovati na katastrofe

- REKLAMA -

Predstavnici 18 gradova i opština iz sliva Zapadne Morave su potpisali Sporazum o međuopštinskoj saradnji kako bi obezbedili adekvatnu prevenciju i bili spremni da efikasno reaguju u slučaju katastrofa.

Gradonačelnica Jelena Raković Radivojević je potpisala sporazum u ime Grada Užica.

Sporazumom su lokalne samouprave formirale i zajedničku službu za poslove civilne zaštite. Ona će koordinirati merama prevencije i sistemom ranog upozoravanja i reagovanja na teritoriji celog sliva, na kojoj živi 800 hiljada građana.

Sedište zajedničke službe za poslove civilne zaštite biće u Kruševcu u okviru lokalne samouprave, a njen rad će finansirati sve opštine u slivu Zapadne Morave. Taj sliv, podsetimo, posebno je izložen riziku od poplava, zemljotresa i klizišta.

–  Rebalansom budžeta za ovu namenu biće izdvojeno oko 1,5 miliona dinara za ovu godinu, koje smo dužni da kroz mesečne rate usmeravamo ka jedinstvenoj centralizovanoj instituciji, a konkrtetan plan aktivnosti biće napravljen u narednih nekoliko meseci, istakla je posle potpisivanja Sporazuma o međuopštinskoj saradnji gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Preventivno, po prvi put

Agencija Beta prenosi da su potpisivanje Sporazuma i formiranje zajedničke službe za poslove civilne zaštite podržali i Delegacija Evropske unije u Srbiji, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo za evropske integracije, Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

Iz Gradske kuće navode da je Evropska unija donirala oko 1,2 miliona evra kako bi se, posredstvom UNDP i projekta EU za Srbiju otpornu na katastrofe, nabavili oprema i vozila za jedinice civilne zaštite i GSS, opremili trening centri i za održavanje obuka.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je podsetio da je od 2014. godine EU dodelila više od 170 miliona evra donacija samo za oporavak i prevenciju od poplava u Srbiji. Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević je rekao da udruženo delovanje opština i gradova u smanjenju rizika od katastrofa predstavlja veliki iskorak od dosadašnje prakse. – Nadam se da ćemo uskoro širom Srbije videti još mnogo inicijativa poput ove u slivu Zapadne Morave, koja može da služi kao primer drugim lokalnim zajednicama, rekla je stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji Fransin Pikap(Foto Beta)

  Zahvaljujući podršci Evropske unije jedinicama civilne zaštite je za angažovanje u vanrednim sitaucijama već obezbeđeno 900 kompleta uniformi i 600 metara troslojnih mobilnih brana za odbranu od poplava ukupne vrednosti oko 550 hiljada evra, preneli su na zvaničnom sajtu iz Grada Užica.

Gorska služba spašavanja takođe je od EU dobila nova vozila, uniforme i opremu koja će spasiocima omogućiti da budu efikasni i na teško pristupačnim terenima.

–  Za GSS obezbeđena su dva terenska vozila, minibus sa devet sedišta, motorne sanke, kao i telekomunikaciona oprema, nosila,sigurnosna oprema za penjanje i spasilačke uniforme. Ova donacija EU vredna je oko 200 hiljada evra, dodali su iz Gradske kuće navodeći i da će u drugoj polovini godine biti održane i specijalizovane obuke za pripadnike Gorske službe spašavanja u skladu sa evropskim standardima.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
23.9 ° C
23.9 °
23.9 °
60 %
4.6kmh
0 %
Sub
24 °
Ned
36 °
Pon
34 °
Uto
33 °
Sre
36 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime