- REKLAMA -
20.6 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Užice dalo nemerljiv doprinos u borbi protiv fašizma

Užice dalo nemerljiv doprinos u borbi protiv fašizma

- REKLAMA -

Užički Narodnooslobodilački partizanski odred dao je nemerljiv doprinos oslobođenju svog kraja među kojima su heroji Nada Matić, Dušan Jerković i Aleksa Dejović, poručeno je danas u Užicu povodom Dana pobede nad fašizmom. Vence na Partizanskom groblju su, između ostalih, položile delegacija Grada Užica, SUBNOR-a, Udurženja potomaka ratnika Major Kosta Todorović i predstavnici Vojske Srbije.

Foto: Radio Luna

Velikoj pobedi antifašističkih sila odgroman doprinos dao je i sprski narod, a među onima koji su podneli žrtve u borbama protiv okupatora su i Užičani.

Foto: Radio Luna

Sa ponosom uvek pominjemo da je naš grad bio jedina slobodna teritorija u Evropi od 24. septembra do 29. novembra 1941. godine, u periodu slavne Užičke republike. Ta sloboda i borba za slobodu imale su visoku cenu, jer su plaćene ljudskim životima. Da zaboravimo ne smemo, da pamtimo je naš dug prema svima koji su život dali u borbi za veliku pobedu i slobodu, rekla je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević dodajući da je mir preduslov svakog napretka za svakog pojedinca.

Foto: Radio Luna

Foto: Radio Luna

Učenice Medicinske škole su upotpunile program recitacijom pesme Rođeni dvadeset treće, streljani četrdeset druge Izeta Kike Sarajlića.

Foto: Radio Luna

Na Partizanskom groblju na Dovarju pohranjeni su posmrtni ostaci 230 boraca iz užičkog kraja stradalih od 1941. do 1945. godine od kojih je poznato njih 176. Tu počivaju narodni heroji Dušan Jerković, Nada Matić, Aleksa Dejović, kao i Milan Mijalković Čiča.

Foto: Radio Luna

Tačni podaci o žrtvama, posebnu na području nekadašnje Jugoslavije, nikada nisu utvrđeni. državna komisija bivše SFRJ, objavila je svojevremeno podatak da je poginulo ukupno 1 706 000 ljudi, među kojima nešto više od 300 000 boraca.

Foto: Radio Luna

U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika. Procene govore o 50 do 80 miliona poginulih, a od toga je civila bilo između 38 i 55 miliona.

Foto: Radio Luna

Kapitulacijom nacističke Nemačke 9. maja 1945. okončan je Drugi svetski rat u Evropi i taj dan obeležava kao Dan pobede. Takođe, danas se  obeležava i Dan Evrope kao sećanje na objavljivanje Šumanove deklaracije 1950. godine koja je predstavljala osnovu izgradnje ujedinjene Evrope i samim tim Evropske unije.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
scattered clouds
20.6 ° C
20.6 °
20.6 °
75 %
0.4kmh
42 %
Uto
21 °
Sre
30 °
Čet
26 °
Pet
29 °
Sub
17 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime