- REKLAMA -
33.5 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Užičani pre 120 godina bili pioniri nove tehnološke revolucije

Užičani pre 120 godina bili pioniri nove tehnološke revolucije

- REKLAMA -

U okviru poslednjeg dana manifestacije Tesla na Đetinji posetioci na platou kod hidrocentrale Pod gradom imali su priliku da čuju predavanje o Nikoli Tesli i značaju hidrocentrale doktora teorijske fizike i inženjera telekomunikacija Gorana Marjanovića, kao i dr Vladimira Rekovića koji je govorio o mladima i nauci.

Foto: M. H.

Foto: M. H.

Foto: M. H.

Foto: M. H.

Tokom tri dana trajanja ove manifestacije posetioci su mogli da pogledaju i izložene slike koje su nastale prethodnih godina na likovnoj koloniji tokom manifestacije. Dok su juče slike završili likovni umetnici sa kolonije Gordana Janevska iz Severne Makedonije, Valentina Todorić i Dragan Tasić iz Užica.

Foto: M. H.

Goran Marjanović je na okruglom stolu istakao da je Nikola Tesla najveći genije, a da je zahvaljujući velikom entuzijazmu Užičana baš u Užicu napravljena hidrocentrala druga u svetu, a prva u Evropi po Teslinim principima naizmenične struje.

Nikola tesla je najveći intuitivni genije ove civilizacije. U prilog tome govori činjenica da je njemu ukradeno barem 10 Nobelovih nagrada, o čemu svedoči rad doktora Vladimira Paara hrvatskog akademika koji je na 50 strana obrazložio i argumentovano dokazao da je Nikola Tesla razbijao atom pre Radeforda, da je pravio rendgenske snimke pre Rendgena i tako dalje…Ta njegova genijealnost je potvrđena tehnološkom revolucijom koja je krenula primenom njegovih polifaznih struja naizmenične struje njegovog motora patentiranog 1871. godine. Tada je krenula primena novog sistema koji je omugućio prenos energije na veću udaljenost od dotada korištenog istosmernog sistema, rekao je Marjanović i dodao:

Foto: M. H.

Na našu veliku sreću zahvaljujući velikom prijateljstvu Đorđa Stanojevića i ličnog poznanstva sa Teslom je ovde na Đetinji izgrađena centrala Pod gradom koja je druga u svetu i prva u Evropi pravljena po Teslinim principima i to 1900 godine. Pre više do 120 godina Užičani su imali sreću, čast i zadovoljstvo da budu pioniri nove tehnološke revolucije u primeni najnovijih tehničkih dostignuća primene naizmenične struje za pogon svojih mlinova, tkaonice, koja je ovde bila i to pre Londona, Pariza, Moskve. Užice je pre 120 godina bio gradić koji nije imao izgrađenu infrastrukturu vezanu za ostatak Srbije, ceste, pruge. Tako da je oprema za tu centralu nošena maltene na rukama, leđima ljudi, volovskim kolima, šestoprezima. Ove tone i tone gvožđa dopremljene su neizmernim entuzijazmom i hrabrošću ovih ljudi da isprobaju, implementiraju nešto što je jedinstveno u svetu. To je ono što je značajno. Ovo je spomenik kulture, jednoj hrabrosti malog naroda da primeni novu tehnologiju u svetu za koju su mnogi strahovali, nisu smeli da je koriste iz raznoraznih raloga. Užičani su bili ti koji su to uspeli, kazao je Marjanović.

Foto: Privatna arhiva

Prisutni u publici imali su priliku da od naučnika i profesora Vladimira Rekovića koji je od 2007. godine angažovan na planetarnom projektu u CERN – u saznaju nešto novo o Evropskoj organizaciji za nuklearno istraživanje CERN, ali i koja je to poruka mladima koji kreću u svet nauke.

Za mlade je jako bitno da rade ono što vole. Bez tog iskrenog odnosa prema stvarima teško je uraditi bilo šta što je značajno i što može da napravi neki pomak. Velika je radost za svakog čoveka pogotovo za mladog da radi ono što voli. To može biti nauka, ali i ne mora. Nije lako doći u situaciju da radite ono što volite, ali najvažnija stvar je da postoji želja za nečim i ukoliko ona postoji sve je moguće. Uvek će biti problema, ali problemi su tu da se rešavaju, poručio je Reković.

Dr Vladimir Reković je trenutno angažovan na više projekata, između ostalog vodi grupu naših naučnika iz Vinče na eksperimtu CMS u CERN-u, učestvuje u formiranju CERN-ovog računarskog centra u Kragujevcu, a takođe i predaje fiziku na Univerzitetu Singidunum.

Manifestacija Tesla na Đetinji koje organizovana u okviru programa Užice-prestonica kulture Srbije 2024. završena je koncertom Dragana Ilića Šekija.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
33.5 ° C
33.5 °
33.5 °
35 %
3.2kmh
2 %
Pet
33 °
Sub
35 °
Ned
34 °
Pon
33 °
Uto
38 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime