- REKLAMA -
13.4 C
Užice
Početna Srbija i region Usvojen Instrument za reformu i rast za Zapadni Balkan

Usvojen Instrument za reformu i rast za Zapadni Balkan

- REKLAMA -

Savet je danas dao konačno zeleno svetlo za uspostavljanje Instrumenta za reformu i rast za Zapadni Balkan, novog instrumenta za podršku reformama u vezi sa EU i ekonomskom rastu u regionu.

Instrument predstavlja finansijski stub Plana rasta za Zapadni Balkan, obuhvatiće period od 2024. do 2027. godine i očekuje se da će u narednim godinama obezbediti do 2 milijarde evra bespovratnih sredstava i 4 milijarde evra u zajmovima za šest zemalja partnera EU sa Zapadnog Balkana.

Ciljevi instrumenta

Glavni cilj ovog instrumenta je da podrži usklađivanje zemalja partnera sa Zapadnog Balkana sa vrednostima, zakonima, pravilima, standardima, politikama i praksama EU, u cilju budućeg članstva u EU, kao i njihovu progresivnu integraciju u jedinstveno tržište EU i socio-ekonomsku konvergenciju sa EU.

Instrument će podržati niz socio-ekonomskih i fundamentalnih reformi, uključujući reforme koje se odnose na vladavinu prava i fundamentalna prava.

Reformske agende

Da bi dobili podršku u okviru ovog instrumenta, svaka zemlja partner u regionu mora pripremiti Reformsku agendu, navodeći reforme čije sprovođenje planira kako bi ostvarila ciljeve instrumenta.

Zemlje partneri sa Zapadnog Balkana takođe treba da razmisle o tome kako će mere uključene u Reformske agende doprineti progresivnom i kontinuiranom usklađivanju sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Države članice EU imaće ključnu ulogu u odobravanju Reformskih agendi korisnika i, po potrebi, njihovim izmenama i dopunama.

Finansijski aspekti

Podrška u okviru instrumenta biće obezbeđena kroz:

  • Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF), u obliku grantova i zajmova, za investicije koje podržavaju Reformske agende, kao što su ulaganja u infrastrukturne projekte (3 milijarde evra),
  • zajmove koji se direktno isplaćuju u budžete zemalja partnera sa Zapadnog Balkana za ubrzanje rasta zasnovanog na ključnim socio-ekonomskim reformama (3 milijarde evra).

Isplate će se vršiti dva puta godišnje, pod uslovom da zemlje partneri ispune kvalitativne i kvantitativne korake navedene u njihovim Reformskim agendama.

Kada preduslovi za podršku nisu ispunjeni ili više nisu ispunjeni, EU može odlučiti da obustavi isplatu sredstava,

Preduslovi za podršku EU

Opšti preduslovi za podršku EU u okviru ovog instrumenta uključuju da zemlje partneri nastave da podržavaju i poštuju efikasne demokratske mehanizme, uključujući višestranački parlamentarni sistem, slobodne i fer izbore, pluralističke medije, nezavisno pravosuđe i vladavinu prava, kao i da garantuju poštovanje ljudskih prava, uključujući prava pripadnika manjina.

Za Srbiju i Kosovo, još jedan preduslov je konstruktivno angažovanje sa merljivim napretkom i opipljivim rezultatima i normalizaciju odnosa u cilju potpunog sprovođenja svih obaveza koje proizilaze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji i njegovog Aneksa za implementaciju, kao i svih prethodnih sporazuma o dijalogu, te da se uključe u pregovore o Sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa.

Transparentnost

U cilju povećanja transparentnosti, zemlje partneri sa Zapadnog Balkana treba da uspostave veb portal za objavljivanje ažurnih podataka o krajnjim primaocima koji su ukupno primili više od 50.000 evra u periodu od četiri godine u okviru ovog instrumenta.

Naredni koraci

Uredba o uspostavljanju Instrumenta za reformu i rast za Zapadni Balkan sada će biti potpisana, objavljena u Službenom listu EU i stupiće na snagu narednog dana.

Nakon stupanja na snagu, zemlje partneri sa Zapadnog Balkana će biti pozvani da dostave svoje Reformske agende Komisiji, izlažući socio-ekonomske i fundamentalne reforme čije sprovođenje planiraju u periodu od 2024. do 2027. godine.

Podsećanja radi, Evropska unija je ubedljivo najveći investitor, najveći trgovinski partner i najveći donator Srbije.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
moderate rain
13.4 ° C
13.4 °
13.4 °
100 %
2.5kmh
37 %
Čet
14 °
Pet
21 °
Sub
25 °
Ned
28 °
Pon
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime