- REKLAMA -
13.8 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Usvojen drugi rebalans budžeta, uvećanje za 236,6 miliona dinara

Usvojen drugi rebalans budžeta, uvećanje za 236,6 miliona dinara

- REKLAMA -

Na 28. sednici Skupštine grada Užica usvojen je drugi ovogodišnji rebalans budžeta, kojim je je predviđeno uvećanje za 236,6 miliona, tako da sada iznosi 5,26 milijardi dinara.

Uz podsećanje da je prvo uvećanje budžeta usvojeno u junu mesecu, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Rdivojević istakla je da je ovo dodatno uvećanje budžeta posledica analize dosadašnjeg ostvarenja, kao i projekcije i procene kretanja do kraja ove godine.

Jasno je da uspevamo da odgovorimo na zajedno definisane prioritete i značajno unapredimo sve ono što se finansira iz gradskog budžeta. Naravno, nastavljamo sa ulaganjima u zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost. Imamo dovoljno sredstava za subvencije domaćinstvima, imamo dovoljno sredstava ali i podršku države za energetsku sanaciju javnih objekata i ustanova. I ovim rebalansom odvajamo dodatni novac za Predškolsku ustanovu. Skoro 500 miliona dinara ove godine smo izdvojili samo za funkcionisanje ustanove koja brine o našim mališanima. Nastavljamo sa širenjem mreže vrtića. U toku je gradnja novog vrtića na Carini, završen je vrtić u Karanu, privode se kraju radovi za vrtić u Kremnima. Rekonstruišemo i druge objekte vrtića, uskoro krećemo i sa „Nevenom”. Samo ove godine smo obezbedili dodatnih skoro 200 miliona dinara u ovoj oblasti. I nećemo tu stati, idemo dalje – i u gradu i u selima, naglasila je gradonačelnica.

Prema njenim rečima, nastavlja se veliki investicioni ciklus obnove, sanacije i rekonstrukcije škola.

Započela je i rekonstrukcija “Prve osnovne škole”, rekonstruisaćemo u narednom periodu i preostale škole. Dobili smo i podršku od strane države za formiranje Regionalnog trening centra u prostoru bivše kasarne za potrebe dualnog obrazovanja. To je važno za naše mlade, naše škole, našu privredu, naš grad, ali i za ceo region. Uvećavamo sredstva za učeničke i studentske stipendije, pružamo podršku učenicima i studentima za takmičenje, trudimo se da nagradimo najbolje.

Gradonačelnica je govorila i o merama u oblasti socijalne i populacione politike.

Uvećali smo izdvajanja za svaku novorođenu bebu. Uvećali smo izdvajanja za đake prvake. Uvećali smo sredstva za majke sa troje i više dece, kao i nezaposlene porodilje. Oslobodili smo plaćanja troškova boravka u vrtićima porodice za svako treće i naredno dete, odobravamo dodatne popuste. Sufinansiramo u istoj meri i troškove boravka dece u privatnoj predškolskoj ustanovi. Nastavićemo i dalje sa ovim merama. Odvajamo dovoljno sredstava u budžetu za vantelesnu oplodnju. Krećemo u formiranje Regionalnog centra za vantelesnu oplodnju, projekta vrednog 33 miliona dinara, uz podršku države od 19,7 miliona dinara.

Ovim rebalansom izdvajaju se sredstva za oblast kulture, kao dodatna podrška za rad ustanova, sprovođenje programa, kulturnih manifestacija, ali i investicija u objekte.

U toku su radovi na gasnom generatoru u Narodnom pozorištu. Započeli smo ozbiljne pripreme ali i konkretne radove na realizaciji projekta „Užice prestonica kulture 2024”. Trenutno se rekonstruiše velika sala Gradskog kulturnog centra, gradi lift, uskoro počinju radovi u Muzeju. Radi se projektno tehnička dokumentacija i pribavljaju građevinske dozvole za rekonstrukciju Milovanovića vile, Dečiji kulturni centar, Muzej keramike, Dinarsko-ribarsko naselje u Mokroj Gori, Stazu svetlosti i klisuri Đetinje, legat Ljube Simovića u Gradskoj biblioteci. Ove i naredne godine, zajedno sa državom, ulažemo 500 miliona dinara u ove projekte. Sledeće godine ćemo imati zaokruženu priču kada su ovi projekti u pitanju. To su projekti za sadašnje ali i buduće generacije.

Govoreći o izdvajanjima za sport, gradonačelnica je naglasila da se izdvaja dodatnih 6,8 miliona dinara. Takođe, ističe da se opredeljuju dodatna sredstva za oblast komunalne delatnosti.

Nastavljamo sve veća ulaganja u putnu infrastrukturu, rekonstrukciju, tekuće popravke i održavanje ulica i puteva. Ovim predlogom rebalansa je predviđeno dodatnih oko 220 miliona za te namene.

Danas je usvojen i Izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu gada Užica za period januar-jun 2023. godinu, koji ukazuje da su prihodi i rashodi budžeta grada ostvareni u planiranim okvirima.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
13.8 ° C
13.8 °
13.8 °
99 %
0.6kmh
89 %
Pet
21 °
Sub
25 °
Ned
28 °
Pon
23 °
Uto
19 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime