- REKLAMA -
11.1 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Uspostavljanje inovativne socijalne usluge u Užicu

Uspostavljanje inovativne socijalne usluge u Užicu

- REKLAMA -

Kako bi se postigla veća socijalna uključenost dece sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom, uključujući i njihove porodice, Grad Užice u saradnji sa Udruženjem invalida cerebralne i dečije paralize Užice sprovodi projekat „Inkluzivni savetodavno-edukativni i socio-terapijski centar za podršku deci sa smetnjama u razvoju i osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama u gradu Užicu“, a uslugu će sprovoditi Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga. Projektom se uspostavlja inovativna usluga koja obuhvata program osamostaljivanja, savetodavno-psihološku, fizioterapeutsku i kreativno-motoričku podršku, a namenjena je deci sa smetnjama u razvoju, odraslim i starijim osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama.

Usluga koja se uvodi na teritoriji grada Užica podrazumeva poludnevni boravak u Centru uz podršku stručnog osoblja, a usmerena je na osnaživanje, unapređenje znanja, veština i zdravstvenog stanja korisnika, kako bi njihovo uključivanje u zajednicu bilo olakšano. Izlazak iz porodičnog okruženja omogućiće sveobuhvatnu socijalizaciju korsnika, budući da će pod stručnim nadzorom brinuti o sebi (hrani, higijeni, odevanju, …) čime će biti osnaženi i pripremljeni za nova i nepoznata okruženja bez članova porodice, ali i na novi ambijent u okviru porodice. Usluga će doprineti sprečavanju narušavanja odnosa u porodici usled kontinuirane usmerenosti na člana koji je lice sa invaliditetom. Predviđeno je da se usluga menja, prilagođava i inovira u skladu sa sugestijama njenih korisnika.

Projekat se sprovodi u okviru druge faze Programa lokalnih inicijativa za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva – Podrška razvoju inovativnih modela za socijalno uključivanje LIP 2. Program LIP 2 realizuje Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije (SIPRU) u okviru projekta Podrška unapređenju socijalnog uključivanja u Republici Srbiji, koji podržava Vlada Švajcarske.

Izvor: Grad Užice

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
broken clouds
11.1 ° C
11.1 °
11 °
43 %
2.6kmh
75 %
Pet
12 °
Sub
14 °
Ned
16 °
Pon
19 °
Uto
12 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime