- REKLAMA -
23.5 C
Užice
Početna Srbija i region Uskoro bušenje tunela Munjino brdo: Gradiće se i 35 mostova i 4...

Uskoro bušenje tunela Munjino brdo: Gradiće se i 35 mostova i 4 nadvožnjaka

- REKLAMA -

Bušenje jednog od najdužih budućih tunela u zemlji, Munjino Brdo, na deonici autoputa Preljina – Požega, počeće narednih nedelja.

Dodaju da su mašine već iskopale preko 40 metara dužine u brdu kroz koje će prolaziti tunel Laz čija će dužina biti skoro tri kilometra.

Nakon svečanog obeležavanja početka radova na izgradnji deonice autoputa Preljina – Požega u dužini od 30,9 kilometara na Koridoru 11 (E-763), pre skoro tačno godinu dana, u februaru ove godine započelo se čišćenje terena za izgradnju tunela Munjino brdo.

Skoro trećinu trase duge 30,93 kilometara na budućem autoputu od Preljine do Požege, čija je ugovorena vrednost radova 523. 530. 000 dolara, činiće mostovi i tuneli.

Mašine su do kraja prošle nedelje zašle 40 metara u brdo kopajući tunel Laz koji će biti dug skoro tri kilometara.

U prvom delu deonice od naplatne rampe Preljina do Pakovraca, sledi izmeštanje elektroenergetskih, telekomunikacionih, vodovodnih i gasnih instalacija na ukupno 73 mesta, kažu u preduzeću “Putevi Srbije”.

Na autoputu od Preljine do Požege gradi se i tunel Munjino Brdo a tu je završena izrada pristupnih rampi i prilaznog platoa na ulazu u tunel, koji će biti dug oko 2,8 kilometara.

Izvođač radova na ovoj deonici, koja je nastavak projekta izgradnje autoputa Beograd – Južni Jadran ukupne dužine 258 kilometara, je kineska kompanija C C C C (China Communications construction company).

Na tunelu Laz, koji će imati dve cevi (oko 2. 700 i 2. 900 metara), urađen je celokupni iskop i obezbeđenje kosina ulaznog portala do vrha tunela.

U levoj cevi ovog tunela iskopano je 27 metara, a u desnoj 40 metara.

Na tunelu “Munjino Brdo” završene su pristupne rampe i prilazni plato na ulaznom delu kao i 70 odsto obodnog drenažnog kanala.

Na gradilištu je, kažu, angažovano oko 125 radnika i 30 različitih vrsta mehanizacije.

“Trasa deonice od Preljine do Požege je veoma zahtevna, kako zbog topografije i geoloških uslova tako i zbog potrebe izmeštanja postojeće tehničke infrastrukture”, objašnjavaju u “Putevima”.

Pored ova dva, gradiće se i tunel Trbušani (oko 300 metara dužine), 35 mostova ukupne dužine 5. 196 metara, četiri nadvožnjaka ukupne dužine 592 metra, zatim, skoro dva miliona kubnih metara nasipa, izgradnja kompletne saobraćajne petlje Pakovrace koja će omogućiti rasterećenje postojeće obilaznice oko Čačka, dok će na celoj trasi biti 3 saobraćajne petlje.

“Samo u prvom delu deonice od postojeće naplatne rampe Preljina do Pakovraca, dužine 14,3 kilometara, treba uraditi izmeštanje elektroenergetskih, telekomunikacionih, vodovodnih i gasnih instalacija na ukupno 73 mesta na kojima postoje kolizije sa projektovanom trasom”, navode u “Putevima”.

Tuneli Laz i Munjino Brdo predstavljaju trenutno najduže tunele u Srbiji, a kako bi se osigurale kosine na izlazu iz tunela Laz potrebno je ubušiti više od tri kilometara šipovaLuna 25“.

Foto: Depositphotos, diyan_nenov

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
scattered clouds
23.5 ° C
24.5 °
23.2 °
50 %
2.1kmh
40 %
Sre
23 °
Čet
24 °
Pet
26 °
Sub
24 °
Ned
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime