- REKLAMA -
14.4 C
Užice
Početna Naslovna Unapređenje uslova rada u seoskim školama u opštini Prijepolje

Unapređenje uslova rada u seoskim školama u opštini Prijepolje

- REKLAMA -

Osnovna škola Mihailo Baković u Seljašnici postoji i uspešno neguje preko 150 godina vaspitno-obrazovni, kulturno-prosvetni rad i tradiciju. Učenici ove škole postižu zapažene uspehe na svim nivoima takmičenja prezentujući na najbolji način ono na čemu ova škola radi i čemu teži.

Foto: A. Rovčanin

Međutim, uprkos naporima koje ulažu prosvetni radnici i ova škola sa njenim izdvojenim odeljenjima na Jabuci, Karoševini i Gornjim Babinama deli poražavajuću sudbinu drugih škola u okruženju – sa 200 i više učenika, spala je na 83 u matičnoj školi i 6 u izdvojenim odeljenjima. To nosi brojne teškoće-kako za učenike, tako i za učitelje.

-Teško je raditi sa jednim učenikom u odeljenju. On nema od koga da vidi, da čuje, teško mu je i da se uklopi sa drugarima…Nezgodno je raditi u nepodeljenoj školi jer učenik iz prvog razreda, mora da sluša gradivo i četvrtog, trećeg, drugog razreda. Dete mora mnogo više da se trudi ali ni tada rezultati ne izostaju, objašnjava učitelj Radoman Petrić koji od 1997. godine radi u izdvojenom odeljenju na Jabuci i seća se kada je na Jabuci bilo preko 40ak đaka i izdavale su se dečje novine Narcis, čime se ne bi mogle pohvaliti i neke matične škole.

Foto: A. Rovčanin

Prepoznajući problem sa kojim se suočavaju prigradske i seoske škole, opština Prijepolje je počela da radi na unapređenju uslova, kako u korist dece tako i u korist čitave zajednice. Tako su u izdvojenom odeljenju OŠ Mihailo Baković na Jabuci sanirani mokri čvorovi, zidovi i promenjeni prozori na prvom spratu gde se odvija nastava.

Nastojimo da uslovi u seoskim školama budu poput onih u gradskim, ako ne i bolji. Obzirom da je ovo jedinstvena škola u brdsko-planinskom kraju koja ima đačku kuhinju i dalje radi, primećujemo i veliki turistički potencijal. Cilj nam je da pokušamo da osmislimo neki koncept, da uvežemo sve u jedinstvenu ponudu, kako bi omogućili povratak roditelja na Jabuku koji će imati šta da rade a samim tim i dece u ovu školu. Već smo nešto sanirali, gledaćemo šta je još potrebno. Danas su mi rekli da im je potreban televizor, tako da ću iz svoje kancelarije dati televizor koliko sutra a za dalje ćemo videti– ističe Drago Popadić, predsednik opštine Prijepolje.

Foto: A. Rovčanin

Možda iz perspektive velikih investicija, ova ulaganja deluju malena, ali nama puno znače,jer ćemo u potpunosti promeniti način funkcionisanja i nastavnika i učenika koji borave u ovoj školi, ističe direktorka OŠ Mihailo Baković Jelena Dragutinović.

Lokalna samouprava je imala sluha i razumevanja za naše potrebe. Ono što je poželjno u narednom periodu jeste unapređenje digitalizacije, nabavka tehničke opreme koja nedostaje u radu i izvođenju digitalne nastave. Što se tiče terena, poželjan je mobilijar. Prema procenama iz lokalne samouprave, broj učenika će se od naredne godine povećati. Ovo je lep kraj i divno je živeti ovde; ako imate školu i neke dodatne sadržaje, možda nekog kroz ove investicije motivišemo da se vrati da živi ovde, poručuje Dragutinovićka.

Predsednik Popadić obišao je i izdvojeno odeljenje u Karoševini gde su takođe, sredstvima opštine sanirani mokri čvorovi i već postoje adekvatni uslovi za prijem novih đaka, koji se čekuju od septembra.

- Advertisement -
IZVORPPMedia
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
14.4 ° C
14.4 °
14.4 °
98 %
0.5kmh
100 %
Pon
22 °
Uto
24 °
Sre
20 °
Čet
18 °
Pet
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime