- REKLAMA -
8 C
Užice
Početna Svet UN: 10.000 dece ubijeno ili osakaćeno u sukobima širom sveta

UN: 10.000 dece ubijeno ili osakaćeno u sukobima širom sveta

- REKLAMA -

Više od 10.000 dece je ubijeno ili osakaćeno u oružanim sukobima širom sveta tokom prošle godine, navedeno je u novom izveštaju Ujedinjenih nacija (UN).

Foto izvor:Beta

Više od 21.000 slučajeva kršenja prava dece zabeleženo je u 2017. godini, što je daleko više nego godinu dana ranije, a medju tim slučajevima ima dece koja su bila žrtve silovanja, ali i dece koja su primorana da budu borci ili su izvodila napade na škole i bolnice, navedeno je u godišnjem izveštaju “Deca i oružani sukobi” (Children and Armed Conflict). 

U sukobima u Jemenu ubijeno je ili je ranjeno više od 1.300 dece, a Ujedinjene nacije su okrivile arapsku koaliciju koja se uz podršku SAD bori u toj zemlji za najmanje polovinu tih žrtava.

Ta deca su, kako je navedeno, bila žrtve vazdušnih i kopnenih napada Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata na pobunjenike Hute koji se protive medjunarodno priznatoj vladi u Jemenu, prenela je agencija AP.

Medju žrtvama koje su obuhvaćene u izveštaju UN su i deca-vojnici stari svega 11 godina koji se bore u gradjanskom ratu u Jemenu i drugim zemljama.

Predstavnica UN Virdžinija Gamba rekla je da ta deca zaslužuju ista prava kao i svako drugo dete i da dobiju šansu za oporavak.

U uzveštaju je navedeno da se 10.000 od ukupno 21.000 slučajeva kršenja prava dece odnosi na ubistva ili sakaćenje dece, a najviše u Iraku, Mjanmaru, Centralnoafričkoj Republici, Kongu, Južnom Sudanu, Siriji i Jemenu.

UN navodi, pored ostalog, da je najmanje 1.036 dece držano u pritvoru u Iraku zbog optužbi za pretnju po nacionalnu bezbednost, uglavnom zbog navodne povezanosti sa ekstremističkom organizacijom Islamska država.

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
clear sky
8 ° C
8 °
8 °
61 %
4.1kmh
0 %
Sub
6 °
Ned
8 °
Pon
4 °
Uto
2 °
Sre
0 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Najčitanije

Slične vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime