- REKLAMA -
-1 C
Užice
Početna Užice Umesto u Galeriju Reflektor, onlajn izložba

Umesto u Galeriju Reflektor, onlajn izložba

- REKLAMA -

Izložba interdisciplinarne umetnice Ane Knežević Geometrija svetlosti biće otvorena u subotu onlajn, na facebook stranici Galerije Reflektor, zbog epidemiološke situacije.

Na onlajn izložbi će biti predstavljena dva rada Ane Knežević  –  VR instalacija A Place to Hold You (2003-2017) i radovi Fiat Lux iz serije The Miror of Light iz 2017. godine, koji su u po rečima Stevana Vukovića koji je pisao tekst za izložbu, u pojavnom smislu različiti, ali su konceptualno usklađeni. Pored drugih karakateristika svojstvenih celom opusu Ane Knežević, njih odlikuje upravo to što nisu sagledivi bez kretanja kroz prostor, koji je u jednom slučaju fizički, a u drugom virtualni. 

Naime, deo serije radova nazvan The Mirror of Light sastoji se od triptiha načinjenih od crnih akrilnih ploča, izdeljenih sečenjem i postavljenih iza stakla, i podrazumeva suočavanje posmatrača ne samo sa materijalnošću i formom elemenata od kojih je sačinjen, već i sa odrazima u staklu, to jest sa dejstvom svetlosti prisutne u izlagačkom prostoru, koja radove upotpunjuje dodatnim vizuelnim senzacijama, u kontrapunktu sa nereflektujućim karakterom tih akrilnih površina.

Za razliku od toga, sagledavanje tri virtualna prostora u radu A Place To Hold You posredovano je specifičnim softverskim rešenjima, kao i hardverskim komponentama koje omogućavaju da se apstraktne geometrijske forme istražuju, i uvedu u polje iskustva bez uticaja fizičkih faktora. Ana Knežević je svojim eksperimentima sa VR prostorom omogućila i sebi i drugima da oblik, svetlo i prostor osete u neposrednom iskustvu na način koji nije opterećen svim datostima nekog fizičkog mesta, galerijske, muzejske ili čak neke sasvim druge namenski izabrane lokacije. Redukujući opažaj u instalaciji na čist fenomen u svesti, iz koje je sve drugo isključeno, upuštamo se u istraživanje sopstvene, doduše, u ovom slučaju projektovane telesnosti u odnosu na svetlosne forme, koje ih na gotovo uzvišen način svojim veličinom znatno nadmašuju. Upotreba tehnologije je tu sasvim funkcionalna i ne nameće VR medijum u njegovoj specifičnosti na bilo koji drugi način osim dematerijalizacijom prizora u kome je omogućeno svetlosnim formama gotovo bez dimenzije da lebde u prostoru.

 

VR instalacija A Place to Hold You (2003-2017.) realizovana je sredstvima Polok-Krasner granta koji je umetnica dobila 2017.

Saradnici na projektu VR instalacije A Place to Hold You bili su arhitekta Marija Milovanović iz Beograda i VR stručnjak Alex Lashkhi iz Tbilisija.

 

Otvaranje izložbe je zakazano za 19 časova.

Postavku je moguće pogledatisamo onlajn na linku od 21.11-29.11.2020. godine

https://fb.me/e/354cpcHIq

Na linku biće objavljeni radovi umetnice i audio razgovor između umetnice i teoretičara umetnosti Stevana Vukovića.

Ana Knežević je interdisciplinarna umetnica rođena u Beogradu 1976. Živi i radi u Njujorku od 2013 godine. Izlagala je u svim vodećim galerijama i umetničkim prostorima u Srbiji, uključujući Salon Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Oktobarski Salon. Osim Srbije samostalno je izlagala u Njujorku, Bostonu i Parizu, a grupno u Americi, Francuskoj, Mađarskoj i Bugarskoj. Dobitnica je nagrade Vladimir Veličković za 2009. godinu i važnih stipendija za umetnost u Njujorku: nagrada CEC ArtsLink 2012, Polok-Krasner stipendije 2017. i CultureHub stipendije za 2018/19. 

Sprovođenje izložbe je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

 

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
clear sky
-1 ° C
-1 °
-1 °
69 %
4.6kmh
0 %
Sre
3 °
Čet
4 °
Pet
6 °
Sub
6 °
Ned
3 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Najčitanije

Slične vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime