- REKLAMA -
3.9 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Ulaganja u razvoj poljoprivrede u Užicu

Ulaganja u razvoj poljoprivrede u Užicu

- REKLAMA -

U prethodnih šest godina ukupno 2 085 korisnika iskoristilo je 114 miliona dinara na ime subvencija za poljoprivredu. 2014. godine budžet za poljoprivredu iznosio je nešto više od 17 miliona dinara, a prošle godine 27 miliona. Sa povećanjem budžeta raslo je i interesovanje, pa je od 151 korisnika 2014. godine taj broj u 2020. dostigao 468 gazdinstava koja su iskoristila pravo na nabavku mehanizacije, opreme ili stočnih grla uz subvencije.

Posmatrano po merama može se zaključiti da iz godine u godinu raste interesovanje za kupovinu mehanizacije priključnih mašina za međurednu obradu koje se koriste u voćarskoj proizvodnji , odnosno zasadima malina, kupina i borovnica. U zasadima voća u proteklih nekoliko godina dosta se ulagalo i u sisteme za zalivanje. Prema proceni Službe za poljoprivredu grada Užica, sistemima za zalivanje subvencionisanim sredstvima grada Užica pokrivena je površina od oko 140 hektara.

U sektoru stočarstva najveće interesovanje bilo je za kupovinu umatičenih jagnjadi, ovaca i ovnova gde je uz subvenciju nabavljeno 2 231 grlo. Na drugom mestu je nabavka umatičenih junica, krava i teladi i primetno je da iz godine u godinu raste interesovanje za umatičena grla jer njihovom nabavkom proizvođači stiču uslov za korišćenje državnih subvencija. Tome u prilog ide i podatak da je u prošloj godini najviše novca, gotovo 14 miliona, opredeljeno za subvencije u stočarstvu, sledi mehanizacija sa oko 8, 5 miliona dinara i voćarstvo sa oko 2 miliona. Podršku grad svake godine pruža i pčelarima za nabavku matica, a deo sredstava namenjen je organskoj proizvodnji.

I ove godine značajna sredstva pratiće razvoj poljoprivrede, pa će tako proizvođači sa teritorije grada Užica moći da računaju na 32 miliona dinara, što je za oko 5 miliona veći budžet od prošlogodišnjeg. Ova sredstva raspoređena su po merama, a sve na osnovu intresovanja i potreba samih poljoprivrednika. Program mera, koji je usvojilo Gradsko veće, prosleđen je Ministarstvu poljoprivrede na saglasnost pa se prvi pozivi mogu očekivati tokom aprila meseca.

Izvor: Grad Užice

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
broken clouds
3.9 ° C
4 °
3.9 °
93 %
1.5kmh
75 %
Uto
12 °
Sre
14 °
Čet
17 °
Pet
11 °
Sub
13 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime