- REKLAMA -
-2.7 C
Užice
Početna Naslovna Udar po džepu građana Nove Varoši

Udar po džepu građana Nove Varoši

adijatori sve topliji, ali i cena veća, poskupelo grejanje za domaćinstva i firme

- REKLAMA -

Domaćinstva priključena na sistem daljinskog grejanja u Novoj Varoši od sada će plaćati deset odsto više mesečne troškove grejanja, dok su za pravna lica ti troškovi povećani za 25 odsto.

Direktor preduzeća „ Energija Zlatar” d.o.o. Zoran Đokić naglasio je neophodnost promene cena grejanja, kako bi preduzeće zaduženo za daljinsko grejanje poslovalo bez gubitaka.

„Četiri toplane na mazut i dve na pelet greju oko 21  hiljadu kvadrata u posedu pravnih lica i oko 28 hiljada kvadrata domaćinstava fizičkih lica. Prethodna cena bila  je 96,8 dinara po kvadratu za fizička i 145,2 dinara za pravna lica. Sada je cena za fizička lica 106,48 i 181,50 dinara za pravna. Iskreno se nadam da ćemo uspeti da poslujemo na nuli. Oko 83 miliona dinara dajemo za energente, a prihod je blizu 78 miliona, znači šest miliona samo u gubitku za to, ne računajući održavanje i plate radnicima. Neodrživo je bilo poslovati po starim cenama” – rekao je za RINU, Đokić.

Na sistem daljinskog grejanja u Novoj Varoši priključeno je skoro 25 odsto građana. Što se tiče poskupljenja za pravna lica, to se u 97 posto slučajeva odnosi na javna preduzeća i ustanove, dok se svega tri procenta odnosi na privrednike. Predsednik opštine Radosav Vasiljević kaže da je lokalna kasa dovoljno stabilna da podnese ovaj udar na budzet.

„Mi smo imali decidno izračunate potrebe preduzeća Zlatar zbog poskupljenja energenata. Kada smo sve parametre stavili na sto videli smo da moramo da povećamo cenu. Oko 25 procenata građana je priključeno na sistem daljinskog grejanja, ali i ostali građani, koji plaćaju energente iz svog dzepa,osećaju poskupljenje goriva za grejanje, i za njih je grejanje poskupelo. Najviše će trpeti lokalni budzet, izdvajaćemo 25 posto više za grejanje javnih institucija” – kazao je Vasiljević, dodajući da je ovo prvo poskupljenje grejanja od 2015. godine, dok su energenti od tada višestruko poskupeli.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
few clouds
-2.7 ° C
-2.7 °
-2.7 °
93 %
2.1kmh
17 %
Sre
-3 °
Čet
5 °
Pet
2 °
Sub
1 °
Ned
-0 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime