- REKLAMA -
33.5 C
Užice
Početna Slobodno vreme Kultura Učenice OŠ Nada Matić uz talenat i trud stigle do nagrada

Učenice OŠ Nada Matić uz talenat i trud stigle do nagrada

- REKLAMA -

Učenice Osnovne škole Nada Matić, Dunja Jovanović i Teodora Jevtić osvojile su drugo i treće mesto na međunarodnom literarnom konkursu u okviru projekta Dani slovenske pismenosti. Na konkursu, koji su organizovali Hram Svetog Save, srpsko odeljenje Međunarodnog fonda duhovnog jedinstva naroda i sportsko udruženje Sveti Srb i ja sa temom Sačuvajmo Božiju tvorevinu, su osim dece iz Srbije, učestovali i đaci iz Rusije, Crne Gore, Republike Srpske.

Ovim uspehom nastavljen je niz dobih rezultata učenika ove užičke škole na ovom konkursu, gde su i prethodnih godina đaci OŠ Nada Matić učestvovali i osvajali nagrade.

Foto: M. H.

Silvija Aćimović nastavnik veronauke u OŠ Nada Matić, jedna od zaslužnih što deca znaju i učestvuju na ovom konkursu, ističe da je prezadovoljna postignutim uspehom ove dve učenice.

Deca i kada postignu uspeh, meni je jako drago kao njihovom veroučitelju, što zadrže skromnost, što je jako važno. Iako trud jeste njihov, talenat koji su dobili je dar od Boga. Tako da su one na najbolji mogući način taj dar i uzvratile. Mi se tome i učimo na veronauci -da talenti nisu naši, ali da trud jeste i da je najbolja kombinacija talenta i truda, rekla je Aćimović.

Za prvo učešće na međunarodnom konkursu u kategoriji literarnih radova učenica četvrtog razreda Dunja Jovanović nagrađena je drugom nagradom.

Tokom razgovora sa bakom o stvaranju sveta dobila sam inspiraciju da napišem pesmu na temu Sačuvajmo Božiju tvorevinu. Prvi put sam se prijavila na konkurs i eto za taj moj trud stigla je i nagrada. Poruka moje pesme je da treba čuvati Božiju tvorevinu, da ne treba uništavati prirodu i sve ono oko nas, navela je Dunja, ističući da je bilo mnogo lepo na dodeli nagrada u Hramu Svetog Save i da će mobilni telefon koji je dobila za osvojeno drugo mesto pokloniti nekome u familiji.

Foto: Dunja Jovanović i Teodora Jevtić (Privatna arhiva)

Ona je rekla da je bila iznenađena kada joj je mama javila da je njena pesma dobila drugu nagradu, ali takođe i srećna zbog ostvarenog uspeha.

Povremeno kući napišem neku priču i lepo se osećam u tim trenucima. Takođe volim da čitam knjige. Omiljene su mi o Isidori Mun, pošto mi se dopadaju knjige u kojima ima fantazije i puno mašte, rekla je Dunja koja uz pisanje vreme voli da provodi crtajući.

Osvajanjem treće nagrade na međunarodnom konkursu u okviru projekta Dani slovenske pismenosti učenica trećeg razreda Teodora Jevtić svom nizu priznanja sa literarnih konkursa dodala je još jednu, treću u nizu ove godine.

Za svaki literarni konkurs koji čujem ja napišem pesmu ili priču i potrudim se da to uradim dobro. Kada nam je nastavnica veronauke saopštila da možemo da pošaljemo radove, znala sam da ću učestvovati. Nije mi bilo teško da odgovorim na temu Sačuvajmo Božiju tvorevinu. Za otprilike 15 minuta napisala sam tu pesmu. Želela sam da u ovu pesmu uključim događaje koji su se do tada dogodili i da sa njom poručim da treba da čuvamo ono što nam je Bog dao, navela je Teodora i istakla da je na dodeli nagrada bilo prelepo i da je uživala u pripremljenom programu koji je tim povodom bio u Hramu Svetog Save.

Foto: Nastavnica Silvija Aćimović i Teodora Jevtić (privatna arhiva)

Do sada je osvojila pet nagrada i to prvu u Kolarima u prvom razredu sa pričom Spašavanje proleća, u drugom razredu treće mesto u kategoriji od drugog do osmog razreda za priču Tiha voda breg roni, ove godine prvo mesto sa pričom na temu Da nema voda, u Kolarima treće mesto sa istom pričom Da nema vode i na kraju treće mesto na međunarodnom konkursu.

Za priče i pesme inspiraciju pronalazim svuda oko sebe u različitim situacijama. Tako mi se desilo da sam jednu pesmu napisala na času matemetike kada sam završila kontrolni. Osim pisanja, pohađam i časove glume i idem na hip-hop. Volim da čitam knjige sa epskom fantastikom. U poslednje vreme dosta čitam knjige Uroša Petrovića, kao i Harija Potera i druge knjige Džoane Rouling, kazala je Teodora.

Foto: Deo programa tokom dodele ngrada u Hramu Svetog Save (privatna arhiva)

Preporuke knjiga za školski raspust

-Drugarima bih preporučila knjigu od Bojana Ljubenovića Tajne dedinog kofera. A izašao je i drugi deo Potraga za zlatnom strelom i jedva čekam da je kupim i pročitam, kazala je Teodora.

Onima koji vole, ali i onima koji manje vole čitanje preporučila bih knjige o Isidori Mun. Kao i Belu grivu onima koji je do sada nisu pročitali,  jer mislim da bi trebalo to da urade, rekla je Dunja.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
33.5 ° C
33.5 °
33.5 °
35 %
3.2kmh
2 %
Pet
33 °
Sub
35 °
Ned
34 °
Pon
33 °
Uto
38 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime