- REKLAMA -
14.8 C
Užice
Početna Iz prve ruke Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Ubrzavaju se radovi na izgradnji brane Svračkovo, investitorska prava nakon deset godina...

Ubrzavaju se radovi na izgradnji brane Svračkovo, investitorska prava nakon deset godina preneta na JP „Srbijevode“

- REKLAMA -

Aneksom ugovora o izgradnji brane Svračkovo u Arilju investitorska prava preneta su sa JP „Rzav“ na JP „Srbijavode“.  Ta odluka je doneta na desetoj sednici Skupštine grada Čačka.

„Posle deset godina od početka igradnje brane Svračkovo u Arilju i svih poteškoća u vezi klizišta i stabilizacije tla, Srbiajvode preuzimaju investitorska prava od Republike Srbije i nadamo s e da će konačno izgradnja akumulacije Svračkvo biti privedena kraju“ , izjavio je Igor Trifunović, predsednik Skupštine grada Čačka.

Koliko je važan završetak radova na brani Svračkovo pokazala je i ovogodišnja suša koja je bez redovnog vodosnabdevanja ostavila pet lokalnih samouprava koje su priključene na vodosistem Rzav.

„Završetkom radova formiraće se jezero koje će se prostirati na površini od 139 hektara , koje će biti u funkciji vodosnabdevanja građana nekoliko opština i grada Čačka. Ali, imaće veliki značaj i za odbranu od poplava. Predviđeno je da se brana koristi za prihvatanje poplavnog talasa i samim tim poveća stepen zaštite čitavog područja”, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović za RINU.

Radovi na izgradnji započeli su 2011. godine, a prošle je zvršena ulazna građevina optočnog tunela kojim je predviđeno da protiče čitava reka, da bi u suvom koritu počelo podizanje brane. Jedan od najzahtevnijih objekata na gradilištu, vodozahvatna kula, projektovana je u visini od 61 metar. To je objekat koji će biti u akumulaciji i služi za zahvatanje vode sa tri nivoa, za snabdevanje Arilja, Požege, Lučana, Čačka i Gornjeg Milanovca.

Nakon izgradnje autoputa to je najveća investicija koja će biti realizovana u zapadnom delu Srbije, a njena vrednost sa završnim radovima iznosiće 100 miliona evra.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
few clouds
14.8 ° C
14.8 °
14.8 °
92 %
1.5kmh
16 %
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
26 °
Čet
24 °
Pet
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime