- REKLAMA -
15 C
Užice
Početna Srbija i region U Vladi potpisan sporazum sa poljoprivrednicima

U Vladi potpisan sporazum sa poljoprivrednicima

- REKLAMA -

Poljoprivrednici koji su pet dana protestovali na putevima, potpisali su sporazum sa predstavnicima Vlade Srbije o ispunjenju zahteva koji su dogovoreni tokom vikenda, a najvažniji je povećanje subvencija po hektaru, prenosi RTS. Budžet Ministarstva poljoprivrede ove godine će dostići 120 milijardi dinara, od čega su 104 milijarde namenjene subvencijama, rekla je ministarka Jelena Tanasković.

Prema sporazumu, povećani su osnovni podsticaji za biljnu proizvodnju, odnosno podsticaji po hektaru, sa 9.000 na 18.000 (odnosno 6.000 dinara dizel gorivo + 3.000 dinara direktno) u tekućoj godini.
Pored toga, podignuta je maksimalna granica površine obradivog poljoprivrednog zemljišta od 20 hektara, propisana za biljnu proizvodnju, na 100 hektara, počev od 1. januara 2024. godine, a u skladu sa Zakonom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Povećana je premija za mleko sa 15 dinara po litru mleka na 19 dinara po litru mleka, kao podsticaji za kvalitetne priplodne mlečne krave sa 30.000 dinara na 40.000 dinara po grlu.

Ukinuto je 50 odsto naknade za odvodnjavanje za tekuću godinu, kao i naknada za odvodnjavanje u potpunosti od 1. januara naredne godine.

Sporazum predviđa analizu kontrole uvoza mleka i mlečnih proizvoda, nastavak komunikacije sa proizvođačima mleka, regulaciju tržišta uvođenjem kvota za proizvođače, prerađivače i uvoznike mleka, a što će, kako se navodi, biti predmet daljih razgovora u najkraćem roku.

Prema sporazumu potrebno je pronaći rešenje za otkup mleka proizvođačima kojima je otkup otkazan, sprovesti analizu tržišta u pogledu uređenja žitarica, i uvesti takozvani plavi dizel koji se odnosi na olakšice u visini akcize na 100 litara dizel goriva po hektaru, za sve upisane površine u Registru poljoprivrednih gazdinstava.

Navodi se da će učesnici protesta poljoprivrednika biti izuzeti, odnosno neće biti procesuirani ukoliko su kažnjavani na protestu poljoprivrednika.

Nedeljko Savić iz Udruženja Stig iz Požarevca rekao je da je jedini način da se prevaziđu događaji iz prošle nedelje bio dogovor.

Neko stvari su potpisane. Postoji još mnogo njih na kojima treba da se radi. Izvinjavamo se svim građanima kojima smo pravili neprijatnosti, i zahvaljujemo se policiji na dobroj saradnji tokom protesta, nekao je Savić.

Od danas prijave za pomoć u otkupu mleka

Ministarstvo poljoprivrede omogućilo je od danas poljoprivrednicima kojima su mlekare otkazale otkup mleka da se prijave na brojeve 011-3020100, 011-3020101 i 011-3020118.

Sve prijave biće evidentirane i intenzivno će se raditi na rešavanju tog pitanja i pronalazenja rešenja za plasman njihovog proizvoda.

- Advertisement -
IZVORRTS
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
15 ° C
15 °
15 °
96 %
1.3kmh
100 %
Pet
15 °
Sub
18 °
Ned
21 °
Pon
22 °
Uto
24 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime