- REKLAMA -
4.1 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Podrška ženama obolelim od raka dojke -“Bistra svest pobeđuje bolest”

Podrška ženama obolelim od raka dojke -“Bistra svest pobeđuje bolest”

- REKLAMA -

Skrenuta je pažnja na preventivu i važnost rane dijagnostike.

Izvor Radio Luna/Autor: Dušan Raičević

U amfiteatru Pedagoškog fakulteta održano je humanitarnio veče sa ciljem podrške svim ženama u borbi protiv raka dojke, pričalo se i o podizanju svesti. važnosti prevencije, ali i  o neophodnosti podrške svim programima koji pružaju neophodnu obuku  i informacije ženama u borbi protiv karcinoma.

“Cilj današnjeg okupljanja je da se do što većeg broja žena prenese poruka da je rak dojke izlečiv u preko 90 odsto slučajeva ako se otkrije na vreme,  i da se ženama koje su se suočile sa ovom bolešću pruži neophodno ohrabrenje,  pomoć i podrška” poručila je na početku događaja Mirjana Tadić Pečenić, ambasadorka humanosti kompanije Avon.  
Posebno je naglasila poslednju Avon donaciju koja je dodeljena organizaciji “Jefimija”, užičkom savetovalištu za žene obelele od raka.

Njima su u oktobru prošle godine uručena sredstva za dvogodišnju podršku I proširenje projketa “Tu smo za vas”.

Nada Simeunović, volonterka centra  “Jefimija”I žena koja je pobedila karcinom naglasila je za Radio Lunu značaj podrške okoline, “Ne kaže se bez razloga da se sve dešava sa razlogom, a mi samo treba da verujemo da ono što se dešava, dešava se za naše najveće dobro.

Ono što možemo da uradimo pre nego što bolest zakuca na vrata je da idemo na redovne preglede i time predupredimo teške dijagnoze 

Bolest otkrivena u ranoj fazi se lakše izleči.” rekla je Nada Simeunović .

“Mi smo ona neophodna podrška sa strane tokom dijagnostike I lečenja” Izjavila je Slavica Simić, direktor savetovališta Jefimija, spomenuvši  projekat “Tu smo za Vas” u čijem planu je proširenje na čitav Zlatiborski okrug.

Dodala je I da na sto muškaraca jedan oboli od raka dojke te stoga niko nije izuzet od ove podmukle bolesti.

Posebno je istaknut pad mortaliteta na teritoriji Zlatiborskog okruga. 

Dr. Ana Mijatović Ristović ginekolog Doma zdravlja Užice i koordinator skrininga pričala je o značaju prevencije ranog otkrivanja karcinoma dojke.

“ Karcinom dojke ne možemo sprečiti da nastane, ali ga možemo rano otkriti i samim tim dovesti do izlečenja pacijentkinje.“ 

         

Nataša Gagić, radiolog Opšte bolnice Užice pričala je  o  sveobuhvatnoj dijagnostici (ultra zvuk, mamografija, skrining, biopsija) prema kojoj se određuje dalji terapijski pristup. 

 

Mirjana Tadić Pečenić je iskoristila još jednu priliku da se obrati prisutnima i time apeluje na potrebu samoinicijativnog pregleda.“ Nadam se da će ovaj humanitarni događaj biti tradicija u našem gradu i da če svaki sledeći put biti sve više prisutnih ljudi željnih da čuju informacije koje su bitne za sve nas” .

Uz kupovinu  proizvoda sa ružičastom vrpcom deljenje su ulaznice, a celokupan bruto prihod je bio namenjen Avon akciji  za borbu protiv raka dojke, koja ove godine u Srbiji obeležava svoju petnaestogodišnjicu.

Nastup baletske trupe, “Marija Maga Magazinović”

Studentkinja Pedagoškog fakulteta izvodi numeru posvećenu ženama koje se bore protiv karcinoma.

 

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
mist
4.1 ° C
4.3 °
-1.7 °
89 %
1.5kmh
39 %
Sre
12 °
Čet
14 °
Pet
16 °
Sub
18 °
Ned
15 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

439 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime