- REKLAMA -
21.9 C
Užice
Početna Srbija i region U toku podnošenje zahteva za kategorizaciju seoskih domaćinstava u Prijepolju

U toku podnošenje zahteva za kategorizaciju seoskih domaćinstava u Prijepolju

- REKLAMA -

U toku je podnošenje zahteva za kategorizaciju seoskih domaćinstava na teritoriji opštine Prijepolje kao i obnova onih domaćinstava kojima je dozvola istekla. Zahtevi se podnose u Turističkoj organizaciji Prijepolja, a prema rečima direktora Nebojše Svičevića za sada se prijavio veliki broj domaćinstava, najviše iz Kamene Gore.

Većina naših sugrađana i sugrađanki ovog leta svoj odmor verovatno će provesti u Srbiji, zbog epidemije korona virusa. Zato Turistička organizacija Prijepolja u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije veliku pažnju posvećuje afirmaciji domaćih turističkih potencijala, promociji seoskog turizma i aktivnom odmoru. Jedan od prvih koraka je kategorizacija seoskih domaćinstava.

Intenzivno se radi na kategorizaciji domaćinstava koja nisu bila kategorizovana, a vrši se i obnova kategorizacije domaćinstava kojima je dozvola istekla, pošto je donet novi zakon o turizmu. Do sada se prijavio veliki broj ljudi. Na ovaj način apelujem na sve zainteresovane koji žele da se bave turizmom, a koji imaju uslove zato, posebno u seoskim sredinama, da podnesu zahtev za kategorizaciju. Mi ćemo to veoma brzo odraditi i dobiće rešenja. U nekom budućem vremenu imaće i neke benefite od države, još uvek ne znam u kom iznosu ali se pretpostavlja da će imati određena sredstva na ime tih svojih angažmana u promociji turističkih vrednosti Prijepolja, a sve u okviru Turističke organizacije Srbije – kaže direktor TO Prijepolje Nebojša Svičević.
Procedura podnošenja zahteva je veoma jednostavna, kaže Nebojša Svičević.

Zahtev se podnosi kod nas, a postoji obrazac koji mora da se popuni. Zahtev razmatra komisija, oformljena od strane lokalne samouprava, koja kasnije izlazi na teren. Tačno se znaju normativi šta mora odrećeno domaćinstvo da ima i onda se dobija kategorija. Vrlo brzo se to rešava. Ono što je novina jeste da nema više plaćanja boravišne takse. Do sada je ona iznosila 50 dinara za prenoćište na nivou cele Srbije. Međutim, toga više neće biti, već će se taksa plaćati po ležaju ali na godišnjem nivou – kaže Nebojša Svičević.
Za kategorizaciju seoskih domaćinstava najviše su zainteresovani u Kamenoj Gori.

Gore ima etno selo Guvništa, oni imaju 44 ležaja i mislim da su svi vlasnici objekata podneli zahtev za obnovu pošto su oni bili kategorisana domaćinstva ali im je istekla kategorizacija i nije rađena do sada zato što nije bio donet zakon. Imamo i Sopotnicu i Jabuku, gde bih, pre svega, izdvojio etno selo Dragane Rakidžije Krpović. Ona je uradila izuzetno lepe objekte, ima negde oko 22 ležaja. Mislim da je na tom potezu, prema Crnoj Gori to jedno od najlepših odmarališta – zaključuje Svićević.
Boravak turista u seoskim domaćinstvima u Srbiji povećava se iz godine u godinu. Razlog njihovog dolaska su netaknuta priroda, čist vazduh, zdrava voda za piće i tradicionalni specijaliteti naših krajeva . Ono što je sigurno, i turista u Prijepolju bi svakako bilo više kada bi imali bolje uslove, pre svega više asfaltiranih puteva, struju i vodu

Izbor: foruminfo.rs.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
21.9 ° C
21.9 °
16.4 °
59 %
1.5kmh
0 %
Ned
37 °
Pon
33 °
Uto
33 °
Sre
36 °
Čet
28 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime