- REKLAMA -
-5.8 C
Užice
Početna Srbija i region U planu povećanje zarada i penzija od januara 2023. godine

U planu povećanje zarada i penzija od januara 2023. godine

Predlog budžeta za sledeću godinu biće danas pred poslanicima u Skupštini Srbije. Prema navodima potpredsednika Vlade i ministra finansija Siniše Malog, predlogom budžeta je obezbeđen novac za standard građana, investicije i energetiku.

- REKLAMA -

Minimalna zarada biće veća za 14,3 odsto od 1. januara sledeće godine, najavio je ministar finansija Siniša Mali dodavši da je planirano i povećanje plata u javnom sektoru od 12,5 odsto i povećanje plata od 25 odsto za vojsku.

  • Pre samo deset godina minimalna zarada je iznosila oko 15.700 dinara, a sada je više nego duplo veća, rekao je ministar finansija.

Prema njegovim rečima, budžetom je predviđeno i dalje rasterećenje zarada, pa je tako od 1. januara 2023. godine planirano povećanje neoporezivog dela bruto zarade za 12,5 odsto, sa 19.300 na 21.712 dinara, uz istovremeno smanjenje stope doprinosa PIO na teret poslodavca za jedan procentni poen.

  • Pre par godina je ukupno opterećenje zarada bilo 64 odsto, a sada će biti 60 odsto. Dakle, opet je država preuzela na sebe teret povećanja minimalne zarade. To smo uradili kako bismo obezbedili mogućnosti za novo zapošljavanje, ili bar, kako ne bi došlo do smanjenja trenutne zaposlenosti, naveo je Mali, prenela Vlada Srbije.

Mlai je najavio povećanje penzija od 12,1 odsto od 1. januara 2023. godine što je, zajedno sa devet odsto, kumulativno najveće povećanje penzija, koje u procentima iznosi 20,8 odsto.

  • Dakle, čuvamo životni standard naših najstarijih sugrađana, koji su u februaru ove godine dobili po 20.000 dinara što je najveće jednokratno davanje koje smo imali, naveo je Mali podsetivši da su od 1. novembra ove godine penzije povećane za devet odsto, i da su 2. decembra isplaćene prve uvećane penzije za kategoriju samostalne delatnosti, dok će 6. decembra biti isplaćene uvećane vojne i poljoprivredne penzije, a 10. decembra sve ostale penzije.

Kazao je da se do jutros 715.000 mladih prijavilo pomoć od 5.000 dinara.

Od danas prijava mladih za 5000 dinara

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
-5.8 ° C
-5.8 °
-5.8 °
89 %
5kmh
93 %
Ned
-4 °
Pon
-4 °
Uto
-3 °
Sre
-3 °
Čet
-6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime