- REKLAMA -
0.4 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug U Novoj Varoši duplo manje prijava za porodično nasilje

U Novoj Varoši duplo manje prijava za porodično nasilje

- REKLAMA -

Tokom prošle godine u Centru za socijalni rad u Novoj Varoši evidentirano je 36 žrtava porodičnog nasilja, što je gotovo duplo manje nego godinu pre, prenose Varoške novine. Direktno nasilje nad decom nije zabeležno, kaže driektroka opštinskog Centra za socijalni rad Jelena Leković i napominje da deca tada trpe indirektno nasilje koje spada u najteži oblik traumatskog iskustva.

Ona kaže da je za razliku od pre tri godine kada je u ekspanziji bilo i porodično i maloletničko nasilje, u 2021. situacija stabilizovana.

To potvđuje i statistika – u 2019-toj evidentirano je 79 slučajeva porodičnog nasilja, 2020. godine 51, a prošle 36, u kojoj smo imali i dvadesetak maloletnika sa problemima u ponašanju odnosno sukobu sa zakonom. I ta brojka je za trećinu niža nego u prethodne dve godine, kaže Leković .

Najviše prijava podnosile su žene za partnersko nasilje u kome su trpele i psihičko i fizičko zlostavljanje. Za razliku od ranijeg perioda, prošle godine nije zabeleženo nasilje nad starima, a ni direktno nad decom.

Deca, ipak, u disfunkcionalnim porodicama indirektno trpe nasilje i zlostavljanje. Ono spada u najteže oblike traumatskog iskustva sa često trajnim posledicama na razvoj deteta, naročito kada je reč o njegovom emocionalnom sazrevanju, pojašnjava direktorka Lekovi i naglašava da Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji je počeo da se primenjuje sredinom 2017. godine, tek sada daje značajnije efekte.

Kako se ne bi ponovila crna statistika iz 2019. godine po pitanju vršnjačkog odnosno maloletničkog nasilja, nadležni iz Centra u poslednjih godinu dana prisustvuju zajedničkim roditeljskim sastancima gde se svi problemi odmah targetiraju i prosleđuju na dalje postupanje svih institucija u lancu.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
light snow
0.4 ° C
0.4 °
0.4 °
97 %
1.8kmh
95 %
Sub
0 °
Ned
3 °
Pon
3 °
Uto
1 °
Sre
-1 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime