- REKLAMA -
13.5 C
Užice
Početna Svet U Minhenu festival piva Oktoberfest, posle dve godine pauze

U Minhenu festival piva Oktoberfest, posle dve godine pauze

- REKLAMA -

U Minhenu je 17. septembra počeo tradicionalni festival piva i folklora Oktoberfest posle dve godine pauze zbog pandemije korona virusa.

Povratak tog popularnog festivala dolazi u pozadini skupljeg piva, jer je ruska invazija na Ukrajinu podigla cene sirovina i energije i primorala nekoliko pivara da te troškove prebaci na cenu piva.

Kako tradicija nalaže, gradonačelnik Minhena Diter Rajter (Dieter Reiter) je svečanost započeo otvaranjem prvog bureta piva rečima: “Slavina je odvrnuta”.

Rajter je prvu natočenu kriglu piva ponudio predsedniku nemačke savezne države Bavarske Markusu Zederu (Soeder).

Festival, koji će trajati do 3. oktobra, biće bez ikakvih zdravstvenih ograničenja i neće biti obavezne zaštitne maske protiv korona virusa.

Oktoberfest obično okupi više od pet miliona ljudi, medju kojima je trećina posetilaca iz inostranstva. Festival donosi zaradu od 1,2 milijardi evra.
Otkazivanje festivala 2020. bilo je prvo otkazivanje od Drugog svetskog rata. Okoberfest nije održan 1854. i 1873. godine zbog epidemije kolere.

Proizvodnja hmelja i piva uzdignuta je u rang nacionalnog kulta u Nemačkoj, posebno u Bavarskoj. Nemci su medju najvećim potrošačima piva u Evropi sa 84 litra po glavi stanovnika 2021. godine.

Kada se kralj Ludvig Prvi (Ludwig) oženio princezom Terezom 17. oktobra 1810. godine, gradonačelnik Minhena Andreas Dalarmi zamolio je kralja da organizuje konjičke trke u tu čast na poljani ispod brda Sendlinger.

Dobio je dozvolu i tako je organizovan prvi Oktoberfest u Minhenu.

Festival traje obično 16 dana i počinje u drugoj polovini septembra.

Oktoberfest tradicionalno počinje u subotu prepodne dolaskom zaprega iz pivnica koje donose pivo na Terezinu poljanu gde su postavljeni šatori najvećih bavarskih pivara.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
13.5 ° C
13.5 °
13.5 °
98 %
1.1kmh
87 %
Uto
21 °
Sre
20 °
Čet
21 °
Pet
22 °
Sub
24 °

Poslednje vesti

Udruženi do čistije planine

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime