- REKLAMA -
14.8 C
Užice
Početna Srbija i region U maju prvo testiranje državne mature

U maju prvo testiranje državne mature

- REKLAMA -

Državna matura, koja će zameniti prijemni na fakultetima, biće uvedena 2022. godine, a prvo pilot testiranje u nekoliko škola đaci će imati u maju ove godine.

Drugo testiranje zakazano je za maj naredne godine u svim školama, 2022. u martu generalna proba državne mature, a u junu iste godine prvo sprovođenje državne mature.

Pilot testiranjem biće obuhvaćeni učenici druge godine, koji će polagati maturu. Planirano je da gimnazijalci polažu opštu maturu, učenici srednjih stručnih škola stručnu maturu, a umetničkih škola, umetničku maturu.

Đaci će na opštoj maturi polagati testove iz maternjeg jezika, matematike i treći test će biti sa liste opšteobrazovnih predmeta – strani jezik (engleski, italijanski, nemački, ruski, francuski, španski), istorija, geografija, biologija, hemija, fizika.

Fakulteti će da odrede svoje liste predmeta koje će da boduju za upis i na osnovu toga koji fakultet žele da upišu đaci će da biraju koji predmet će da polažu kao izborni, rečeno je danas na radionici Razmena međunarodnih iskustava, gde su učestvovali predstavnici zemalja regiona koje odavno imaju uvedenu državnu maturu.

Izvor i foto:Tanjug

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
few clouds
14.8 ° C
14.8 °
14.8 °
92 %
1.5kmh
16 %
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
26 °
Čet
24 °
Pet
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime