- REKLAMA -
-2.1 C
Užice
Početna Svet Turski parlament usvojio zakon o nadgledanju grupa civilnog društva

Turski parlament usvojio zakon o nadgledanju grupa civilnog društva

- REKLAMA -

Turski parlament usvojio je danas dopunu zakona kojim će se pojačati vladino nadgledanje grupa civilnog društva, iako su organizacija za ljudska prava upozorile da će tim zakonom da se krše prava tih grupa.

Prema zakonu o “sprečavanju finansiranja širenja oružja za masovno uništenje” dodato je da vlasti mogu da sprovode godišnju inspekciju nevladinih organizacija u borbi protiv finansiranja terorizma.

Zakon omogućava turskom Ministarstvu unutrašnjih poslova da smenjuje članove nevladinih organizacija ako se protiv nekog člana vodi istrage zbog optužbi za terorizam. Sud može da blokira pristup društvenim mrežama tim organizacijama ako onlajn imaju donatorske kampanje bez prethodne dozvole vlasti.

Zakon je predložila vladajuća vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP).

Ranije usvojeni antiteroristički zakoni doveli su do hapšenja političara, novinara i aktivista civilnog društva.

Gotovo 680 grupa civilnog društva potpisalo je zajedničku deklaraciju protiv zakona, navodeći da će im to ograničiti sposobnost prikupljanja sredstava i sprovodjenje aktivnosti. Naveli su da zakon krši turski Ustav, koji garantuje slobodu udruživanja.

Zakon bi trebalo da bude primenjen i na medjunarodne grupe civilnog društva koje deluju u Turskoj.https://beta.rs/vesti/politika-vesti-svet/139020-turski-parlament-usvojio-zakon-o-nadgledanju-grupa-civilnog-drustva

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
light snow
-2.1 ° C
-2 °
-2.2 °
100 %
6.2kmh
90 %
Sre
5 °
Čet
8 °
Pet
11 °
Sub
4 °
Ned
7 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime