- REKLAMA -
32.2 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo TS predložila ministarstvu: Funkcioneri ne smeju da diskriminišu medije kod postavljanja pitanja

TS predložila ministarstvu: Funkcioneri ne smeju da diskriminišu medije kod postavljanja pitanja

- REKLAMA -

Transparentnost Srbija (TS) saopštila je danas da je Ministarstvu informisanja i telekomunikacija dostavila predlog za dopunu nacrta Akcionog plana Medijske strategije za 2024-2025. godinu koji, između ostalog, predviđa izmene zakona kako bi se sprečilo da javni funkcioneri diskriminišu medije.

Kako je objašnjeno, reč je, na primer, o odbijanju izjave na konferenciji za novinare, jer postojeće norme za to očigledno nisu dovoljne.

Takođe, TS predlaže da se dopuni Zakon o javnom informisanju i medijima pravilima o nabavci usluga oglašavanja javnog sektora.

– “Pravila bi trebalo da spreče rasipanje javnih resursa zarad kupovine medijskog uticaja i da obezbede da se odabir medija vrši u konkurentnom postupku i na osnovu relevantnih kriterijuma”, navela je TS.

Izmene su, kako je objašnjeno, hitno potrebne i zbog učestale pojave da se kroz pojačane nabavke medijskih usluga i istovremeno smanjenje izdvajanja za medijske konkurse, novac dodeljuje medijima koji zbog kršenja profesionalnih standarda ne bi mogli da ga dobiju na konkursima.

– “Da se predvidi način praćenja drugih ugovornih angažmana između medija i javnog sektora – poput ‘ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji’. Da se kroz Zakon o javnom informisanju urede pravila u vezi sa donacijama i sponzorstvima između javnog sektora i medija”, predložila je TS.

Takođe je predložila da se precizira način na koji će se pratiti ima li napretka u ostvarivanju prava na pristup informacijama od javnog značaja.

TS predlaže i da se kroz izmene Zakona o elektronskim medijima obezbedi da Regularno telo za elektronske medije (REM) blagovremeno pokreće postupke u svim slučajevima kada uoči kršenje zakona.

Kako je TS ukazao, glavni problem je što trenutno pokretanje postupaka zavisi od toga da li će i kada nalazi Službe REM biti stavljeni na dnevni red Saveta tog tela.

Da se propiše način praćenja da li organi vlasti ispunjavaju svoju obavezu objavljivanja podataka u mašinski čitljivom obliku. Iako ova obaveza postoji već šest godina, trenutno ni jedan državni organ ne vrši nadzor nad njenom primenom”, navela je TS.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
32.2 ° C
32.2 °
32.2 °
36 %
2kmh
7 %
Pet
33 °
Sub
35 °
Ned
34 °
Pon
33 °
Uto
38 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime