- REKLAMA -
21.3 C
Užice
Početna EKO Tri beogradska ugostiteljska objekta za tri meseca 24 tone otpada od hrane...

Tri beogradska ugostiteljska objekta za tri meseca 24 tone otpada od hrane pretvorili u biogas

- REKLAMA -

Tri beogradska ugostiteljska objekta kompanije Delta (Crown Plaza, Radisson hotel i Delta kongresni centar) su za tri meseca prikupila 24 tone otpada od hrane koji je pretvoren u biogas i organsko đubrivo.

Time je sprečeno emitovanje 16,5 tona ugljen-dioksida (CO2) što je količina koju 790 stabala drveća apsorbuje za godinu dana.

To je rezultat inicijative koju je juče predstavio Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Prikupljeni otpad od hrane predavan je od aprila do juna na preradu kompaniji “Eso Tron” u okviru projekta “Smanjenje ugljeničnog otiska lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije u Srbiji – Cirkularne zajednice”. Taj projekat UNDP sprovodi s Ministarstvom zaštite životne sredine i uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

  • “Otpad od hrane predstavlja problem ne samo na globalnom nivou nego i u Srbiji, jer smo svedoci da od ukupne količine komunalnog otpada, 45,6 odsto je biorazgradiv otpad, a to je otpad od hrane, koji nastaje tokom pripreme i nakon konzumacije, a ti ostaci su veliki problem, jer oko 90 odsto toga završi na deponijama”, rekla je državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sandra Dokić.

Dokić je novinarima kazala da će to ministarstvo izmeniti Zakon o upravljanju otpadom, za šta je bilo važno sprovesti ovaj pilot projekat.

  • “Primetili smo u tri hotela koja su učestvovala u ovoj našoj akciji, da se generiše velika količina otpada. To je 23,6 tona u roku od tri meseca, što znači da nismo sproveli ovaj projekat, taj otpad bi završio na deponijama. Od tog otpada uspeli smo preko postrojenja za biogas da naš sistem snabdemo dodatnom električnom energijom”, rekla je Dokić.

Najavila je da će Ministarstvo zaštite životne sredine videti na koji način može da u to uključi sve ugostiteljske objekte i domaćinstva koja će imati mogućnost da odvajanjem otpada od hrane dođu do komposta koji mogu da koriste, a da ugostiteljski objekti, kada taj otpad završi u biogasnim postrojenjima, dođu do “zelene energije”.

Vršilac dužnosti stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji Fabricio Andreuci je kazao da je tu inciijativu predvodio privatni sektor, a učestvovale su javne institucije.

  • “Ova inicijativa je veoma važna da bi se unapredio uticaj na životnu sredinu i smanjile posledice otpada od hrane u vidu emitovanja gasova sa efektom staklene bašte”, rekao je Andreuci.

Istakao je da ta inicijativa može da dovede do stvaranja “zelene energije” – biogasa, te je veoma važna za poljoprivredni sektor, jer se kompost može koristiti kao đubrivo.

Po njegovim rečima, pored ove inicijative, UNDP radi na 65 projekata “cirkularne ekonomije” u koju je do sada uloženo ukupno 2,8 miliona dolara.

  • “Želim da apelujem na inovatore iz Srbije da se prijave na naše ‘izazove’ u oblasti ‘cirkularne ekonomije’ u okviru projekta Evropska unija za ‘Zelenu agendu’ “, rekao je on.

Na skupu je bilo reči i o direktnim koristima za kompanije od uvođenja odgovorne ekološke prakse, kao što je poboljšanje reputacije među potrošačima, povećanje konkurentnosi na tržištu i veće šanse za pristup povoljnim kreditima.

Predstavnici francuskih kompanija i nevladinih organizacija podelili su iskustva u prevenciji nastanka otpada od hrane, preradi i vrednovanju na tržištu kao sirovine što može biti model za kompanije u Srbiji.

Predstavljene su i relevantne inicijative iz Srbije: rešenje Fakulteta za hotelijerstvo i turizam iz Vrnjačke Banje za pretvaranje otpada od hrane u kompost za održavanje zelenih površina, i softver za analizu ostataka hrane u ugostiteljskim objektima.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
21.3 ° C
21.3 °
21.3 °
78 %
1.3kmh
60 %
Sre
26 °
Čet
26 °
Pet
28 °
Sub
30 °
Ned
35 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime