- REKLAMA -
12.6 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo Traže odgovor od nadležnih

Traže odgovor od nadležnih

Prenosimo u celosti saopštenje Udruženja Šansa za roditeljstvo

- REKLAMA -

Udruženje Šansa za roditeljstvo jedino je udruženje na teritoriji Srbije koje zastupa parove i pojedince koji se suočavaju s problemom neplodnosti i ima više od 6000 registrovanih članova iz cele Srbije. Po evropskoj statistici svaki 6. par suočava se nekim problemom steriliteta, pretpostavlja se da je slična situacija i u Srbiji.

Prethodna godina bila je za sve parove s problemom infertiliteta dodatno traumatična i stresna, a između ostalog bili su dva puta zaustavljeni procesi vantelesne oplodnje zbog pandemije korona virusa što je izazvalo još veći stres i strah kod ove osetljive grupe.

Od septembra meseca 2020. godine neometano se izvode komisijski pregledi i vantelesna oplodnja u Srbiji, a povećan je i broj finansiranih VTO postupaka od strane RFZO-a, i podignuta je i starosna granica za ženu. Pitanje, koje je od velike važnosti za sve one koji ulaze u proces lečenja neplodnosti i planiraju trudnoću, jeste kada se vakcinisati i da li se vakcinisati? Kada je bezbedno i koje su preporuke struke kada je u pitanju vantelesna oplodnja i lečenje infertiliteta?

Ne postoji zvaničan stav struke u Srbiji koja se bavi asistiranim reproduktivnim tehnologijama o vakcinaciji i neophodnom vremenu koje je neophodno da prođe nakon vakcinacije kako bi se započeo VTO postupak. Pacijentima u Srbiji koji se suočavaju s problemom neplodnosti neophodan je jasan stav stručnih lica iz ove oblasti – oblasti lečenja neplodnosti.

,,Mnogo poziva i imejlova dobijamo u vezi sa ovim pitanjem na dnevnom nivou. Ljudi su zbunjeni, različite informacije se pojavljuju na portalima i u medijima uopšte. Centar za vantelesnu oplodnju dnevno pozove više od 50 parova iz cele Srbije. Mnogi imaju pitanja u vezi sa vakcinacijom. Mi odgovor za sada nemamo. Želimo zvaničan stav struke u vezi sa ovim pitanjem “, istakla je Sandra Jovanović, predsednica Udruženja.

Takođe, Jovanovićeva je naglasila da po smernicama ESHRE (European Sociaety of Human Reproduction and Embryology) i IFFS (International Federation of Fertility Societies) postoje jasna uputstva u vezi sa vakcinacijom kod žena koje žele trudnoću.

,,Svakako da izbor da li će se neko vakcinisati ili ne – postoji. To je indivudualna odluka. Ipak, preporuke ovih vodećih društva kažu da žene koje planiraju trudnoću, ali još nisu trudne, imaju opciju da odlože trudnoću do trenutka koji nudi efikasno ublažavanje rizika od zaražavanja (tj. znatno smanjeni prenos virusa ili dostupnost vakcina) ili da nastave sa planiranjem trudnoće i potraže COVID-19 vakcinu što je pre moguće. Takođe, naglašavaju da svaki izbor nudi potencijalne koristi i rizike. Odlaganje trudnoće može predstavljati najmanji rizik, ali možda nije najbolja opcija, naročito za one žene koje imaju smanjenu ovarijalnu funkciju, bez obzira na njihove godine.Vakcinacija može imati veću korist ako pacijent smatra da je potencijalna korist od vakcinacije veća od rizika od infekcije, vezano za njegovo trenutno vreme i mesto” ističe Jovanovićeva.

Zato je vrlo važno da struka iz naše zemlje, čije mišljenje Udruženja Šansa za roditeljstvo ceni i poštuje, izađe sa jasnim stavom za naše pacijente. Znamo da će izbor biti na pacijentu, ali neka preporuka mora postojati.

 

Udruženje Šansa za roditeljstvo – Udruženje parova Srbije u borbi za potomstvo je dobrovoljna, nevladina, neprofitna organizacija nastala kao podrška parovima koji se bore sa infertilitetom u Srbiji. Cilj Udruženja je da ukaže na probleme sa kojima se parovi suočavaju i kroz društveno delovanje utiče na njihovo prevazilaženje i ispunjenje ciljeva u vezi sa poboljšanjem kako uslova tako i kriterijuma za postupak vantelesne oplodnje (VTO) na račun RFZO. Udruženje je osnovano u septembru 2016. godine. Samo integrisanim odgovorom društva može se postaći konačni cilj Udruženja da svako dobije šansu da bude roditelj.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
light rain
12.6 ° C
12.6 °
12.6 °
70 %
4kmh
100 %
Sub
13 °
Ned
12 °
Pon
7 °
Uto
1 °
Sre
2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime