- REKLAMA -
21.6 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo Tradicionalni mediji ili društvene mreže - Završen još jedan ciklus Evropske škole...

Tradicionalni mediji ili društvene mreže – Završen još jedan ciklus Evropske škole debate

- REKLAMA -

Da li su tradicionalni mediji bolji izvor informacija od društvenih mreža, bilo je glavno pitanje finalnog takmičenja u okviru ovogodišnjeg ciklusa Evropske škole debate.

Pobedu je odneo afirmativni tim, ali je razmenu argumenata u EU info centru obeležila dobra atmosfera i puno reakcija iz publike. Tročlani žiri, koji su činile zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva, državna službenica u Ministartvu za evropske integracija Danijela Gvozdenović – Vujadinović i debatna trenerica i generalna sekretarka Krovne organizacije mladih Srbije Miljana Pejić imao je težak zadatak da odabere pobednice, a na kraju, odlučivale su nijanse.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva rekla je kako je tokom 8 godina održavanja Evropske škole debate, značajne veštine steklo preko 800 mladih ljudi, ali i da unaprede svoje znanje o EU, njenim vrednostima i institucijama.

“Današnja debata posvećena je veoma važnom pitanju – korišćenju društvenih mreža, i to posebno u smislu toga da su izvor informacija. Veoma nam je drago što možemo da čujemo stavove mladih na ovu temu”, navela je Halačeva, koja je kao posebno zanimljivo izdvojila da ovu debatu obeležava što u njoj učestvuju isključivo žene – kao članice oba tima i članice žirija.

Kroz projekte poput ovog, EU želi da osnaži mlade ljude u Srbiji da učestvuju u razmeni mišljenja, koja je osnova demokratije i evropske vrednosti.

Učenica gimnazije “Sveztozar Marković” u Nišu Anđela Milovanović izjavila je da je škola koju je poslednjih šest meseci pohađala za nju prilika da upozna ljude koje takođe interesuje debata i da nauči nove veštine i unapredi kritičko mišljenje.

“Kada jednom uđeš u to i shvatiš koliko je zanimljivo kada ti moraš da izađeš i kažeš i odbraniš svoj argument, da se izboriš za svoje pravo na glas to definitivno utiče na izbor studija i posla”, rekla je Milovanović.

Učenica Računarske gimnazije u Beogradu Laura Ljutaj izjavila je da je uživala učenju načina na koje može unaprediti svoju komunikaciju, kako da argumentuje svoje odgovore i staloženo debatuje.

“Nedostajaće nam debate tako da se sada već raspitujemo koji fakultet ima dobre debatne klubove, koja su takmičenja dobra za početnike i jedva čekam da nastavim sa debatom”, izjavila je Ljutaj.

Članice oba time koja su učestvovala u finalnoj debati nagrađane su putem u Brisel u julu, kada će se upoznati sa radom evropskih institucija i znamenitostima u prestonici Belgije i sedištu EU administracije.

Nakon finalne debate, prisutnim polaznicima podeljene su diplome za učešće u ovogodišnjem ciklusu, uz poziv svima da nastave da učestvuju u javnim diskusijama, kako bi se čuo glas mladih.

Evropska škola debate je projekat koji organizuju Informaciona mreža Evropske unije i debatna akademska mreža Otvorena komunikacija, uz podršku Delegacije Evropske unije. Cilj ovog projekta je edukacija srednjoškolaca i studenata o Evropskoj uniji, procesu evropskih integracija i veštini debatovanja.

Školu debate je u prethodnih osam godina pohađalo više od 800 srednjoškolaca i studenata iz preko 30 gradova širom Srbije, a organizovano je više od 30 javnih debata.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
21.6 ° C
21.6 °
21.6 °
59 %
1.8kmh
90 %
Ned
22 °
Pon
24 °
Uto
25 °
Sre
19 °
Čet
19 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime