- REKLAMA -
11.6 C
Užice

Tesla u svom i našem vremenu

- REKLAMA -

Povodom Međunarodnog dana muzeja u Narodnom muzeju Užice otvorena je Izložba Nikola Tesla u svom i našem vremenu. Iako nikad nije boravio u Užicu, Užičani s ponosom vole da kažu da je Tesla “naš”. Za to postoji više razloga.Izložbu je otvorila gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

“Na Prometeja 20.veka, kralja struje, inovatora, pronalazača bez koga bi današnja tehnologija bila nemoguća i mnoge grane nauke ostale uskraćene za neverovatan progres, trebalo bi češće podsećati javnost i izražavati zahvalnost za sve što je darovao čovečanstvu. Najznačajniji deo Tesle živi u njegovim dostignućima koja je gotovo nemoguće sagledati i koja su sastavni deo života naše civilizacije i svakodnevice”, istakla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Iako nikad nije boravio u Užicu, Užičani s ponosom vole da kažu da je Tesla “naš”. Za to postoji više razloga. Gradonačelnica je podsetila da Užice ima posebnu vezu sa velikim naučnikom, preko hidrocentrale Pod gradom koja je pre 123 godina na Ilindan osvetlila naš grad i svrstala ga u red malobrojnih gradova u to vreme koji su započeli proces elektrifikacije, čime je postavljen kamen temeljac njegovog budućeg razvoja i prosperiteta.

“Tako se dogodilo da se u Srbiji, u Užicu, na reci Đetinji, samo četiri godine posle izgradnje znamenite hidroelektrane na Nijagari, sagradi prva srpska hidroelektrana po Teslinim principima.”-istakla je dr Jelena Raković Radivojević. Ona je pozvala sugrađane, posebno mlade, da iskoriste priliku i upoznaju se sa likom i delom genija nauke, pesnika elektrotehnike, umetnika kolosalne intuicije.

Postavka Muzeja Nikole Tesle iz Beograda, autora Branimira Jovanovića, Milice Kesler, Ivane Zorić i Ivane Nedeljković predstavlja priču o životu i delu jednog od najvećih naučnika, sa posebnim osvrtom na njegovo poreklo i porodicu.

Delo Nikole Tesle, koje se može podeliti na tri segmenta (indukcioni motori i polifazni sistem, struje visoke frekvencije, mašinstvo), prate radni modeli koji prikazuju neke od Teslinih najvažnijih pronalazaka kao što su indukcioni motor sa rotorom u obliku diska, Kolumbovo jaje, Teslin transformator i Teslina pumpa. Postavku dopunjuju i makete nekih od najvažnijih Teslinih projekata kao što su hidrocentrala na Nijagarinim vodopadima, laboratorija u Kolorado Springsu, čuveni toranj na Long Ajlendu, ali i replika Plavog portreta, jedinog portreta Nikole Tesle.

Posetioci će moći da pogledaju i autorski film o životu čuvenog naučnika, kao i 3D animaciju Teslinog centra za bežični prenos na Long Ajlendu, koja je rađena u saradnji sa Elektronskim fakultetom u Nišu.
Izložba Nikola Tesla u našem prostoru i vremenu biće otvorena u Narodnom muzeju Užice do 16. juna. Sledeća postavka je Ispit zrelosti, Muzeja Vojvodine u saradnji sa Muzejom iz Novog Sada.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
11.6 ° C
11.6 °
11.6 °
95 %
1.1kmh
60 %
Čet
20 °
Pet
22 °
Sub
20 °
Ned
21 °
Pon
22 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime