- REKLAMA -
17.6 C
Užice
Početna Slobodno vreme Prelić: Tekst Vasilisa Prekrasna otkrio začaran svet za decu

Prelić: Tekst Vasilisa Prekrasna otkrio začaran svet za decu

- REKLAMA -

Vasilisa Prekrasna naziv je nove predstave užičkog pozorišta, koja će premijerno biti izvedena pred mališanima iz našeg grada 27. novembra od 18 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Predstava, urađena po tekstu Miodraga Miše Stanisavljevića, prema navodima iz Narodnog pozorišta Užice, peta je premijera ove Mišine drame nastale na osnovu ruske narodne skaske.

Povodom 556 premijere u užičkom pozorištu, reditelj Vahidin Prelić, koji još igra zmaja Ognjana i lik hrasta, za Radio Lunu je naveo da se iznenada našao u ulozi reditelja, da nije imao vremena da se za to posebno pripremi, a da je to sve radio usput.

  • Čak sam scenografiju smišljao usput, radio na njoj. Kao neko ko zna šta hoće to je uticalo da su se stvari vrlo brzo iskristalisale. Postoje momenti nedoumica, ali stil u kojem smo krenuli je diktirao sve ostalo. Naravno, kao i u svakom poslu nailazi se na gomile izazova, nedoumica i poteškoća. Ne mogu reći da smo glatko prolazili kroz sve ovo, ali sam zaista imao retko dobru ekipu koja ne samo da je poslušna, nego je i kreativna i vredna, rekao je Prelić.

U okviru programa za ovu predstavu, Prelić je istakao da je oduvek hteo da radi neku epsku fantastiku, nešto što se tiče slovenske mitologije. Naveo je da mu je tekst Vasilisa Prekrasna, otvorio neki začaran svet za decu. On je naveo da pored te Ezopovske basne, bajke o alama i vešticama, ovaj tekst Miodraga Stanisavljevića, govori i o nama samima u nekom sociološko-političkom kontekstu.

  • Njegova Vasilisa nije samo bajka o carevim sinovima već edukativna priča da NE znači- NE. Ne može neki bahati velmoža (zmaj Ognjan)  tek tako daotima sve što misli da mu pripada samo zato što je u stanju da bljuje vatru. S druge strane, carević Ivan koji je maltretiran od strane svojih najbližih (braće) uspeva i dokazuje da pojedinac može promeniti svet na bolje.

Reditelj je istakao da ova predstava nosi poruku da pojedinac, nenaviknut na svoju zonu komfora, u stvari može da promeni svet na bolje i da smo kao pojedinci moćni da učinimo nešto ako to želimo.

  • Mi smo radili predstavu kao neki odgovor na današnju situaciju. Pošto je tekst pisan 1972. godine, a ta godina ni mališanima ni nama nije nešto bliska. Ali, one osnovne moralne i ostale vrednosti su ostale i dan danas, tako da mislim da će predstava pre svega biti edukativna za decu, izjavio je Vahidin Prelić za Radio Lunu.
- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
17.6 ° C
17.6 °
17.6 °
94 %
2.2kmh
96 %
Ned
18 °
Pon
25 °
Uto
28 °
Sre
27 °
Čet
27 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime