- REKLAMA -
7 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Tatjana Matić: Turizam u Srbiji pretrpeo štetu od milijardu evra

Tatjana Matić: Turizam u Srbiji pretrpeo štetu od milijardu evra

- REKLAMA -

Ministarka trgovine, telekomunikacija i turizma Tatjana Matić izjavila je danas da se procenjuje da je turizam u Srbiji pretreo štetu od oko milijardu evra, zbog pandemije kovida-19.

“Susrećemo se sa novom situacijom koja je izazvala i najveću ekonomsku krizu, a u privredi je turizam je naročito pogodjen. Srbija nije mogla, kao ni ceo svet, da izbegne katastrofalne posledice”, kazala je Matić na onlajn konferenciji “Zima 2020/2021: Kako se destinacije u regionu spremaju za sezonu”.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović kazala je da su najviše pogodjeni gradski centri, dok banje i planine na kraju septembra beleže pad poseta od 19 odsto.

“Zato smo optimisti kada je u pitanju zimski period da će makar od januara biti bolje. Za sada je napravljeno oko 30 odsto rezervacija za novogodišnje praznike. Dobro je što su se hotelijeri fleksibilni i dozvoljavaju da se rezervacije drže dosta dugo i da postoji mogućnost refundacije troškova. Prema informacijama sa terena naši zimski centri su spremni, a dalja epidemiološka situacija će presuditi u kom pravcu će se ova zimska sezona kretati”, kazala je ona.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić rekao je da su promet i prihodi u turizmu umanjeni za više od 90 odsto u odnosu na prošlu godinu, što je dovelo i do otpuštanja zaposlenih.

Direktorka Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Željka Radak Kukavičić kazala je da nastoje da Crnu Goru predstave kao sigurnu i bezbednu zemlju za putovanje.

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” u Bosni i Hercegovini Dejan Ljevnaić rekao je da su se za zimsku sezonu spremali celo leto.

“Cilj nam je da svaka staza bude vrhunski pripremljena i da ova zima bude što bolja za skijaša. Na Jahorini se mnogo radi, trenutno se gradi preko 15 novih hotela. Napravili smo korona procedure, jer želimo da svaki gost bude bezbrižan. Sve naše žičare, kao i gondola biće dezinfikovane. Dogovorili smo i saradnju sa jednom laboratorijom gde će skijaši moći svaki dan da se testiraju i brzo dobiju rezultate. Uradili smo sve što je do nas”, naveo je Ljevnaić.

 

izvor/Autor Beta

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
overcast clouds
7 ° C
7 °
7 °
61 %
2.1kmh
90 %
Ned
6 °
Pon
6 °
Uto
-0 °
Sre
-0 °
Čet
2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Najčitanije

Slične vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime