- REKLAMA -
14.3 C
Užice
Početna Slobodno vreme Kultura Talentovani crtač Vukašin Sekulić osvojio drugu nagradu na Međunarodnom strip konkursu

Talentovani crtač Vukašin Sekulić osvojio drugu nagradu na Međunarodnom strip konkursu

- REKLAMA -

Za talentovanog Vukašina Sekulića učenika osmog razreda Prve osnovne škole Kralja Petra drugog crtanje je jednostavan i lagan način izražavanja, zbog toga ne čudi druga nagrada koju je on nedavno osvojio na Međunarodnom strip konkursu KAIŠ 2022. u kategoriji učenika od 11 do 14 godina u konkureciji oko 3000 radova đaka iz 15 zemalja.

Foto: Milan Antonijević

Njegov strip predstavljen u četiri kocke na kojima su u crno-beloj boji prikazani ptica i zmija predstavlja jedan vid borbe dobra i zla.

Sasvim slučajno sam došao na ideju da te dve životinje budu deo mog stripa. Za samo nekoliko sati nacrtao sam strip, nije mi bilo potrebno mnogo vremena. Na konkurs sam poslao još jedan strip, ali on nije zadovoljio kriterijume-rekao je Vukašin kome je ovo prvo učešće na nekom likovnom konkursu.

Zahvaljujući nastavniku likovne kulture Milanu Antonijeviću koji je prepoznao Vukašinov stil ka preciznom crtanju, a zatim i Vukašinovom prihvatanju da učestvuje na ovom strip konkursu i drugi su imali priliku da se uvere u talenat ovog đaka.

Nisam očekivao da ću dobiti nagradu. I zaista sam se iznenadio kada sam saznao da sam osvojio drugo mesto, priča Vukašin koji od malena voli da crta, a kao mlađi je redovno čitao stripove.

Vukašina uskoro očekuju pripreme za upis u Umetničku školu u Užicu, jer želi da svoje crtačko umeće neguje i razvija se u grafičkom ili industrijskom dizajnu.

Prošle godine je jedan moj rad bio izložen u Galeriji Reflektor. Na toj izložbi koju je pripremio nastavnik likovne kulture Milan Antonijević su bili izloženi radovi talentovanih učenika naše škole i Škole Stari grad, priča Vukašin koji je od skoro krenuo na likovnu sekciju, a sviđa mu se saradnja koju ima sa nastavnikom Antonijevićem.

Foto: Milan Antonijević sa talentovaim đacima Prve osnovne škole Kralja Petra drugog

Nastavnik likovne kulture Milan Antonijević je naveo da Vukašin neguje i pokazuje sklonost ka preciznom crtežu, stripovskom, grafičkom izrazu i da je upravo zato predložio da pošalje radove na ovaj strip konkurs.

U najširem smislu, tema njegovog stripa se odnosi na iskonsku, neprestanu, borbu dobra i zla. Ako još uzmemo u razmatranje simboliku crnog gavrana i bele zmije koja se transformiše u hibridno biće posebne snage, interpretacije ovako kratkog događaja postaju višeslojne. Takođe, tu je i očigledna pouka o tome da loša procena situacije može skupo da nas košta. Međutim, najveća vrednost stripa ne leži u samoj temi, već u faktoru iznenađenja i metamorfozi oblika. Vukašin je to sjajno izveo igrajući se širokim i krupnim planovima, kao i zavidnom crtačkom veštinom, objasnio je Antonijević.

Antonijević je rekao da je Vukašin veoma odgovoran učenik na njegovom predmetu, a isto tako vrlo vredan i saradljiv.

Primećujem da ga i u odeljenu drugari veoma cene. Mislim da će upisati Umetničku školu i predstoji nam period priprema do kraja školske godine, naveo je Antonijević.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
14.3 ° C
14.3 °
14.3 °
98 %
1.5kmh
100 %
Pon
16 °
Uto
23 °
Sre
23 °
Čet
24 °
Pet
25 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime