- REKLAMA -
15 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje Takmičenja u Nedelji Crvenog krsta

Takmičenja u Nedelji Crvenog krsta

- REKLAMA -

Nedelja Crvenog krsta je počela 8. i trajaće do 15. maja pod sloganom Sve što činimo, činimo od srca.

Gradsko takmičenje u pružanju prve pomoći ekipa Podmlatka i Omladine Crvenog krsta Užice je zakazano za 12. maj u dvorištu Crvenog krsta i na radnim poligonima, dok će u ponedeljak u Užicu biti održano gradsko takmičenje u realističkom prikazu povreda, stanja i oboljenja. Crveni krst za 15. maj je najavio i akciju dobrovoljog davanja krvi u dvorištu Crvenog krsta od 11 do 15 sati. Istog dana podeliće pakete za bebe rođene u Nedelji Crvenog krsta.

U sklopu Nedelje Crvenog krsta u Užicu su održane pripreme ekipa pred takmičenja, obuke iz prve pomoći za zaposlene i vozače i dodeljena sedišta za bebe, dok su paketi hrane i higijene podelili socijalno ugroženom stanovništvu seoskih mesnih zajednica Lunovo selo, Karan, Trnava, Ribaševina i Volujac.

Podsetimo, predstava Narodni poslanik, u izvođenju glumačkog ansambla Narodnog pozorišta Užice, kao poklon predstava za davaoce krvi, odgođena je zbog bolesti glumca.

Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi

Danas je Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi kojim Srbija 11. maja od 2005. godine odaje priznanje svim dobrovoljnim davaocima krvi, ali i skreće pažnju zdravim stanovnicima uzrasta 18 do 65 godina da redovno daju krv, kako bi se obezbedila količina od 240 hiljada jedinica koliko je godišnje potrebno u Srbiji.

  • Prema podacima Instituta za transfuziju krvi Srbije jedna donirana jedinica krvi može da spasi tri ljudska života, ali sa druge strane ima i intervencija tokom kojih je za samo jednog pacijenta potrebno i po 5-6 jedinica krvi. Kako bi se obezbedilo dobro funkcionisanje zdravstvenog sistema, neophodno je da na 1000 stanovnika bude 40 davalaca, a u Srbiji ih je trenutno oko 30, napomenuli su iz Grada Užica.

Hasim iz Sjenice uprkos godinama i dalje želi da daje krv

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
15 ° C
15 °
15 °
96 %
1.3kmh
100 %
Pet
15 °
Sub
18 °
Ned
21 °
Pon
22 °
Uto
24 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime