- REKLAMA -
11.1 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Ključno obrazovanje romske dece

Ključno obrazovanje romske dece

Svetski dan Roma obeležen u Užicu

- REKLAMA -

U narednom periodu treba više raditi na obrazovanju romske dece kako bi se kasnije lakše rešavao problem njihovog zapošljavanja, izjavio je predsednik Udruženja Roma Užica Slobodan Vasić nakon sastanka u Gradskoj kući sa članom Gradskog veća za socijalnu politiku Slobodanom Grbićem.

–   Zahvalio bi se jednoj od najaktivnijih lokalnih samouprava u Srbiji koja teži i želi da pomogne Romima na teritoriji grada Užica. Veoma smo zadovoljni saradnjom i podrškom koju dobijamo, istakao je Slobodan Vasić/ Foto izvor Grad Užice

Na sastanku, održanim na Međunarodni dan Roma, kako su naveli iz Grdaske kuće, razmatrala se zajednička saradnja i predočavali planovi za naredni period.

–   Većina pripadnika romske populacije su korisnici socijalne pomoći. Što se tiče zapošljavanja, imamo formiran Savet za zapošljavanje, gde je potpredsednik Udruženja Roma, član Saveta i trudimo se na svaki način da pomognemo našim sugrađanima. Cela situacija sa pandemijom uzrokuje da je sve otežano, ali ćemo se truditi da u nekom narednom periodu odgovorimo na sve zahteve koje nam upute, rekao je član Gradskog veća za socijalnu politiku Slobodan Grbić.

Međunarodni dan Roma se obeležava od 1990. godine u znak sećanja na održavanje prvog Svetskog kongresa Roma održanog u aprilu 1971. godine u Londonu.

 

 Svetski dan Roma, 8. april


Uključivanje Roma i Romkinja u društvo i poboljšanje njihovog položaja, bilo da je reč o stanovanju, obrazovanju, zdravlju ili zapošljavanju, jedan je od prioriteta i nove Vlade Srbije, jer pripadnici romske zajednice su naši sugrađani i zemljaci, Srbija je njihova država, poručila je  potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, a preneo Tanjug na Svetski dan Roma. 

 

Diskriminacije Roma ima i u EU i u Srbiji, ali se ulažu napori da se prepozna romska kultura i njen doprinos istoriji evropske civilizacije, kao i da se Romi podstiču da se školuju i zapošljavaju, ocenjeno je u Beogradu, na konferenciji Prevazilaženje anticiganizma u Evropi, u organizaciji Kancelarije Saveta Evrope u Srbiji.

Ministarka Srbije za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić je rekla da za Rome obrazovanje ključno, i da se onima koji se obrazuju moraju obezbediti uslovi da se zaposle ravnopravno sa drugim učesnicima koji su završili slične škole.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je rekao da je romska zajednica najveća etnička grupacija u Evropi, ali su i dalje najviše diskriminisani i marginalizovani.

Šef Kancelarije Saveta Evrope u Srbiji Tobias Flesenkemper, na konferenciji priređenoj u Palati Srbije, ukazao je da postoji i “anticiganizam kao specifična forma rasizma”, koji je definisala Komisija za borbu protiv rasizma i netolerancije Saveta Evrope, i protiv kojeg se treba boriti.

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
broken clouds
11.1 ° C
11.1 °
11 °
43 %
2.6kmh
75 %
Pet
12 °
Sub
14 °
Ned
16 °
Pon
19 °
Uto
12 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime