- REKLAMA -
11.6 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Čajetina Sveta tajna jeleosvećenja: Molitve sveštenika za ozdravljenje bolesnika

Sveta tajna jeleosvećenja: Molitve sveštenika za ozdravljenje bolesnika

- REKLAMA -

Hram Svetog Arhangela Gavrila u Čajetini vršiće Svetu tajnu jeleosvećenja u subotu, 8. aprila u 17 časova. Ovom prilikom služiće se večernja služba sa litijom – Vrbica , a zatim i Sveta tajna jeleosvećenja.

Jeloosvećenje ili Jeleosvećenje je jedna od sedam Svetih Tajni u Crkvenom bogosluženju. Bolesnik se pomazuje prethodno posebno pripremljenim jelejem (uljem), i priziva se blagodat Božija koja isceljuje duševne i telesne nemoći.

Sveta Tajna Jeleosvećenja u Crkvi je ustanovljena na osnovu reči svetog apostola Jakova: Boluje li ko među vama? Neka dozove prezvitere crkvene, i neka se mole nad njim, pomazavši ga uljem u ime Gospodnje. I molitva vere će spasiti bolesnika, i podignuće ga Gospod; i ako je grehe učinio, oprostiće mu se (Jak. 5, 1415), kao i zbog reči Isusa Hrista iz Jevanđelja po Mateju upućenih Njegovim učenicima kada ih je poslao na propoved: Bolesne isceljujte, gubave čistite…(Mt. 10, 8).

Po Crkvenom predanju Sveta Tajna Jeleosvećenja nad bolesnicima obavljana je još od prvih vekova nove epohe.
Sveta tajna jeleosvećenja sastoji se iz molitava sveštenika i pomazivanja bolesnika osvećenim uljem, kroz koje deluje Božija blagodat za ozdravljenje bolesnika. Pod bolešću se podrazumeva oboljenje duše ili tela.
Sveta tajna jeleosvećenja vrši se, ne samo nad teškim bolesnicima i onima koji umiru, nego se ova čudotvorna Sveta tajna vrši i nad onima koji su lakše bolesni. Za ovu Svetu Tajnu bolesnik se priprema pokajanjem i ispovešću svojih grehova, a posle ili pre Jeleosvećenja se pričešćuje.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
scattered clouds
11.6 ° C
11.6 °
11.6 °
94 %
0.7kmh
31 %
Uto
20 °
Sre
18 °
Čet
20 °
Pet
22 °
Sub
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime