- REKLAMA -
18.8 C
Užice
Početna Iz prve ruke Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Stiže li region Duboko da uskoči u poslednji vagon?(AUDIO)

Stiže li region Duboko da uskoči u poslednji vagon?(AUDIO)

Kruži priča o cirkularnoj ekonomiji dok i dalje stojimo u linearnoj. Hoće li nas otpad zatrpati?

- REKLAMA -

Procenili su iz JKP Duboko da je prošle godine na regionalnoj sanitarnoj deponiji u Užicu zatrpano 89 667 tona otpada od 96 560 tona ukupnih količina pristiglih iz devet lokalnih samouprava Zlatiborskog i Moravičkog okruga.

U Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko očekuju do kraja godine 102 430 tona otpada i blizu 2 000 tona selektovanog otpada više nego prošle godine. Planiraju da deponuju 93 750 tona otpada, prema podacima iz ovogodišnjeg Programa poslovanja.

Otpada je sve više, kapaciteti popunjeni na deponiji otvorenoj 2011. godine.

Vasiljević: Banjica na proleće, otpad iz tri opštine u Užice(AUDIO)

  • Grad Užice je prvi ponudio lokaciju za regionalnu deponiju i na neki način bio pionir prenoseći svetlost da regionalno treba upravljati otpadom kako bi se pojeftinio sistem, učinio efikasnijim, kako bi se uticaj na životnu sredinu lakše kontrolisao. Možda je trenutak da ovaj region bude prvi koji će ponuditi održiva rešenja u oblasti daljih tretmana otpadom, istakao je viši savetnik za zaštitu životne sredine u Regionalnoj razvojnoj agenciji Zlatibor Miloš Radojević, menadžer više projekata i u oblasti upravljanja otpadom.

Analizirajući za Radio Lunu trenutnu situaciju u gradu i regionu Duboko, Radojević je predočio da je krajnje vreme da, bez sujete i uprkos oponiranju, građani, lokalne samouprave i nadležni postave na kuhinjski sto temu upravljanja otpadom, problemu pogledaju u oči, naprave radikalnu promenu kako bi uhvatili poslednji vagon voza koji putuje do održivih rešenja.

 

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine. Poslednje obuke: -Obuka Istraživačko novinarstvo, u organizaciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Ambasade SAD, maj 2023. godine -Trening obuka iz oblasti analize dezinformacija Analiza (dez)informacija, u organizaciji Novosadske novinarske škole i FakeNews Tragača, mart 2023. godine
- REKLAMA -
Užice
heavy intensity rain
18.8 ° C
18.8 °
18.8 °
69 %
0.9kmh
100 %
Sub
19 °
Ned
17 °
Pon
16 °
Uto
23 °
Sre
22 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime