- REKLAMA -
17.6 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Šta se želi postići rekonstrukcijom Trga partizana? (AUDIO)

Šta se želi postići rekonstrukcijom Trga partizana? (AUDIO)

- REKLAMA -

U planu je rekonstrukcija Trga partizana o čemu govori Odluka o pristupanju izradi Plana detaljne regulacije, koju je Skupština grada usvojila u februaru ove godine, ukazali su iz Građanske čitaonice Libergraf. Oni su naveli da osim što pre prihvatanja odluke nije bilo javnih rasprava i upoznavanja javnosti sa tom odlukom, ima i neusklađenosti planova i zato pozivaju gradsku upravu da odustane od Plana detaljne regulacije Trg partizana, da se pozabave odredbama urbanističkih planova koji se dotiču samog planiranja na tom području, ali i da vode računa o tome šta građani misle i žele.

Odluka o pristupanju izradi Plana detaljne regulacije doneta je u februaru, ali kako je Libergraf saznao gradska uprava još uvek nije pristupila izradi plana.

Međutim mnogi dokumenti, ne samo ta odluka koje je grad pre toga usvojio ukazuju da će se pristupiti rekonstrukciji Trga partizana. Svi znamo u kakvom je stanju Trg partizana i da je njemu stvarno potrebna rekonstrukcija, da su ploče ispucale, da je Trg zapušten. Ta rekonstrukcija se mora izvesti uz pravila, ograničenja koja razni zakoni nalažu. Prvenstveno Zakon o zaštiti kulturnih dobara koji u ovom momentu štiti celu prostorno kulturnu -celinu od bilo kakvih intervencija bez uslova Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, naveo je Vladan Sinđić iz Građanske čitaonice Libergraf.

On je naveo da je 18. avgusta Trg partizana stavljen pod prethodnu zaštitu i samim tim svi zakoni koji se tiču zaštite kulturnih dobara se odnose i na Trg partizana.

Bilo kakva aktivnost zahteva prvo obraćanje Zavodu za zaštitu spomenika kulture, pa zatim i izradu projektne dokumentacije usklađene sa uslovima koje je izdao Zavod za zaštitu spomenika kulture, kazao je Sinđić.

O planu rekonstrukcije Trga partizana užička, ali ni stručna javnost uopšte nije upoznata, rekao je Sinđić.

Čak ni Zavod za zaštitu spomenika kulture nema nikakvu informaciju o tome da je Grad Užice doneo takvu odluku. Mi smo se obratili dva puta Gradskoj upravi za urbanizam sa pitanjem da li je grad Užice pristupio i izabrao firmu koja će raditi taj plan detaljne regulacije, odgovor je bio negativan. Pitali smo i da li su pristupili izradi elaborata, odgovor je negativan. Svi dokumenti koje smo mi analizirali uz pomoć različitih organizacija koje se bave urbanizmom i prostornim planiranjem govore da se prvo mora uraditi elaborat o zaštiti, pa se posle mogu raditi dalje aktivnosti, naveo je Sinđić.

Generalni urbanistički plan je plan najvišeg ranga i sa njim moraju biti usklađeni Planovi generalne i detaljne regulacije, Sinđić navodi da kada se posmatra ova situacija sa rekonstrukcijom Trga partizana uočava se da planovi nisu usklađeni.

Odredbe Generalnog urbanističkog plana kažu da Odluka o pristupanju koja je doneta u februaru nije usklađena sa Generalnim urbanističkim planom. Najpre kaže se da se ne može raditi za jedan deo prostorno kulturne- celine Plan detaljne regulacije već se mora raditi za kompletnu. Prostor obuhvata u Odluci o pristupanju nije određen već se kaže da će se naknadno odrediti, a onda se navodi da je to samo Trg partizana, a ne i Slanuša i glavna ulica. To je prva neusklađenost, koja bi za dalje morala da se ispravi, jer treba da se plan detaljne regulacije odredi za celu prostornu kulturnu -celinu. U tom slučaju tu spada i plac srušene pošte. Taj plac nije samo deo prostorno kulturne -celine već je deo zaštićenog prostora Trga partizana odnosne te arhitektonske celine koja je izgrađena 1961. godine, a projektovana ranije. U čitavom nizu dokumenata stoje različiti uslovi, a ova odluka koju je Gradska skupština donela nije usklađena sa prostornim planovima, samim tim i sa nekim zakonskim i podzakonskim aktima, rekao je Sinđić.

Rekonstrukcija Trga se spominje u programu Užice prestonica kulture, zatim u Planu razvoja grada, navodi Sinđić ističući da je tu predviđeno 15 miliona dinara za izradu projektno tehničke dokumentacije.

Da bi ta projektno tehnička dokumentacija bila izrađena tome mora da prethodi izrada Plana detaljne regulacije. Dakle obilaznim putem bez ne znam kog valjanog razloga doći do projektno tehničke dokumentacije za rekonstrukciju trga. Koja se može uraditi tako što će se obratiti Zavodu za zaštitu spomenika kulture, ako je cilj rekonstrukcija Trga. Pa se sad dolazi do toga šta je cilj detaljne regulacije na Trgu partizana. Naša pretpostavka je da se iza ovoga krije nešto krupnije odnosno da će taj plan pokušati neke druge ciljeve da legalizuje odnosno uvede u pravni tok, rekao je Sinđić

Prema rečima Sinđića sve to otvara sumnju koja je prava namera gradske uprave.

Da je namera zamena polomljenih ploča na trgu, nije potreban Plan detaljne regulacije, dovoljno je da se obrate Zavodu za zaštitu spomenika kulture, da im on izda uslove o zaštiti i da nakon toga usklade projektnu dokumtaciju sa uslovima i da pristupe rekonstrukciji trga, kazao je Sinđić i dodao:

Pozvao bih grad i gradsku upravu da odustanu od Plana detaljne regulacije Trg partizana, da se pozabave dredbama urbanističkih planova koji se dotiču samog planiranja na tom podrčju, a onda i da vode računa o tome šta građani misle odnosno šta građani žele da vide tu. Da to ne bude nešto što će kasnije izrasti u neke skalamerije kao slične koje su se pojavile na gradskim ulicama. Mi smo prikupili ogroman broj dokumentacije i u narednom periodu ćemo objavljivati tekstove sa svim podacima do kojih smo došli prikupljajući dokumentaciju, rekao je Sinđić.

Libergraf se, prema navodima Sinđića, na ovo osvrnuo jer su uočili da je trend poslednjih desetak godina da se identitet grada drastično menja. On je naveo da je jedan bivši gradski nameštenik grada Užica izjavio da je cilj i angažovanja profesora Lojanice sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu menjanje kulturnog identiteta grada.

Ne znam da li je iko doneo odluku da se mora menjati kulturni identitet grada, siguran sam da nije. Ali smo svedoci da jedan po jedan deo identiteta, odnosno male celine koje su bile svima nama bitne i značajne, polako nestaju i da se tu pojavljuju neki skaradni arhitektonski poduhvati kao što su čelične konstrukcije u Malom parku oko česme, zatim na Vlajkovom platou gde su se preko noći pojavili i srušili ono što je postojalo. Moram pomenuti i staru Hidrocentralu koja je nepovratno uništena, još postoji upravni spor protiv Ministarstva građevinarstva i Zavoda za zaštitu spomenika kulture o vraćanju u pređašnje stanje, tako da i to nije dovršeno, naveo je Sinđić.

Na ove navode Građanske čitaonice Libergraf reagovala je Gradska uprava. Pomoćnik gradonačelnice Predrag Gavović je naveo da su zbog važnosti Trga i prostorno kulturno- istorijskog nasleđa za Užice i Užičane razmišljali o tome da li Odluku o pristupanju izradi Plana detaljne regulacije treba da donesu.

Obzirom da je i Generalni urbnistički plan koji je donet pre 11 godina, da je i Plan generalne regulacije Užice faza 1 takođe donet pre nekoliko godina predvideo za taj prostor izradu i detaljniju razradu određenim urbanističkim planom. Pa je Plan detaljne regulacije predvideo detaljniju razradu ukoliko bi se preduzele određene radnje na uređenju Trga u smislu njegovog približavanja građanima i menjanja samog koncepta sadašnjeg izgleda Trga. Smatrali smo da je to važno, pošto je Užice prepoznatljiv kao grad kulture, pogotovo što je za 2024. godinu i prestonica kulture, mislili smo da bi bilo dobro da donesemo bar Odluku o izradi Plana detaljne regulacije, naveo je Gavović i dodao:

Mi smo juče na Komisiji za planove koja je stručna komisija razmatrali samu Odluku plana i Komisija je dala preporuku gradskom rukovodstvu da se kroz Prestonicu kulture ne radi Plan detaljne regulacije jer bi to bilo previše brzo, ne bi se ispoštovali rokovi, ali da se u narednom periodu krene u procedure izrade urbanističkog rešenja kroz širu društvenu zajednicu, što podrazumeva javne raspave gde će učestvovati stručna javnost i građani, rekao je Gavović.

On je objasnio da Odluka o izradi Plana detaljne regulacije podrazumeva i određene radnje kasnije koje bi dovele do projektnog zadatka koji bi ponudili projektantu odnosno obrađivaču plana koji bi morao da odradi to šta grad u stvari podrazumeva tj šta bi grad hteo na tom prostoru da odradi.

Grad Užice nije hteo od samog početka da sam preuzme tu odgovornost i nama je ideja da u narednom periodu uključimo kompletnu društvenu zajednicu i stručnu javnost i da kroz javnu raspravu dođemo do određenog urbanističkog rešenja koje će biti prihvatljivo za ceo grad, a uz saglanost Zavoda za zaštitu spomenika kulture koji je krovni. To je osnov kako bi se doneo jedan dobar projektni zadatak kojem bi pristupuli izradom Plana detaljne regulacije. Sve su to procedure koje će da traju nekoliko meseci. Mi smo u Odluci o pristupanju dali rok od godinu dana za izradu Plana detaljne regulacije. To je u skladu sa zakonom. Međutim ukoliko se u tom periodu ne donese Plan, a neće s doneti, Odluka o izradi Plana detaljne regulacije i dalje važi, ali će se za taj prostor kulturno- istorijske celine primeniti plan višeg ranga, a to je Plan generalne regulacije. Moram da kažem da je u skladu sa Planom generalne regulacije donet i Plan detaljne regulacije, kazao je Gavović.

Na pitanje novinara šta je cilj Plana detalje regulacije i šta se njime želi postići Gavović je naveo da je ideja da se osavremeni kompletan prostor kulturno-istorijske celine.

Za zamenu ploča na Trgu nije potrebna izrada Plana detaljne regulacije. Mi smo smatrali da Plan detaljne regulacije treba da obuhvati i širu kompletnu prostorno kulturno -istorijsku celinu i sa tim prostorom srušene pošte, Slanuše i glavne ulice to je cilj i sa pasarelama koje će ostati kakve jesu, neće se zatvarati. Šta je potrebno uraditi na tome, potrebno je osavremeniti taj prostor, ali u skladu sa potrebama građana. A potrebe građana i ono što građani očekuju od samog Trga, do tog rešenja treba da dođemo kroz javne rasprave, javne pozive, uključivanje šire društvene zajednice i svih stručnih službi, kako bi došli do urbanističkog rešenja koje bi bilo prihvatljivo za sve, kazao je Gavović.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
17.6 ° C
17.6 °
17.6 °
94 %
2.2kmh
96 %
Ned
18 °
Pon
25 °
Uto
28 °
Sre
27 °
Čet
27 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime